JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Føler seg ikke verdsatt

Nedlatende og manglende respekt. Slik føler mange ambulansearbeidere seg behandlet av leger og sykepleiere.

Kun én av fem ambulansearbeidere oppgir at de blir faglig verdsatt av andre yrkesgrupper i helsevesenet. To av fem sier de blir middels verdsatt og to av fem sier de ikke blir verdsatt i det hele tatt. Det kommer fram i en undersøkelse som omtales i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Selv mener ambulansearbeiderne at det er leger og sykepleiere som viser dem minst tillit, skriver Dagsavisen.

– For min egen del har jeg god erfaring med leger, men en del sykepleiere og hjelpepleiere vet ikke så mye om hva vi gjør, sier Åsmund Aune, ambulansearbeider og tillitsvalgt.

Mer anerkjennelse

Han understreker at han har stor respekt for ansvaret som hviler på både leger og sykepleiere, men synes hans egen yrkesgruppe godt kunne bli møtt med mer respekt.

– Vi har opplevd å komme inn med pasienter og så fått høre: «her kommer bærerne» eller «nå kommer drosja». Når sykepleiere ringer oss for å spørre om vi har oksygen i bilen, noe som er en selvfølge, er heller ikke det en tillitserklæring, sier Aune.

Han forteller at slike kommentarer kan bidra til psykisk slitasje.

– Det er ikke noe hyggelig å stadig svelge kameler når du står på og føler at du er ganske flink, sier Aune som påpeker at han ikke tror sykepleiere slenger slike meldinger med vilje.

– Jeg tror heller det skyldes uvitenhet om hva vi faktisk gjør og kan. Vi står for eksempel friere til å medisinere pasienter enn det sykepleiere gjør, sier han.

– Dette er ikke oppløftende resultater, sier forsker Oddvar Førland som er prosjektleder for undersøkelsen.

Hierarki

Han tror det er noe i mytene om et hierarkisk helsevesen, der universitets- og høgskoleutdannede leger og sykepleiere fort kan havne i konflikt med ambulansearbeidere som «bare» har et fagbrev å skilte med.

– Jeg forsvarer det ikke, men en kan forstå at de med høyere utdanning stiller spørsmål ved at ambulansearbeidere skal utføre avanserte oppgaver når de har sparsom teoretisk bakgrunn, sier Førland.

Visepresident i Den norske legeforening, Arne Refsum, mener at leger generelt har stor respekt for ambulansearbeidere.

– Jeg tror at mye av det som oppfattes som manglende faglig respekt, er frustrasjon ved at man for eksempel må vente i flere timer på en ambulanse, sier Refsum.

Respekt

Spesialrådgiver Jarle Grumstad i Norsk Sykepleierforbund har inntrykk av at yrkesgruppene i helsevesenet samarbeider godt de fleste steder.

– Men det kan alltid bli bedre. Det er viktig at vi har kjennskap til hverandres fagkompetanse og møter hverandre med respekt og forståelse, sier Grumstad.

Forsker Oddvar Førland tror samarbeidsklimaet kan bedres ved en klarere rollefordeling.

– Leger, sykepleiere og ambulansesjåfører må bli flinkere til å anerkjenne hverandres styrker, sier Førland.

I den senere tid er det også blitt mulig for ambulansearbeidere å videreutdanne seg på høgskoler i Norge.

– Neste steg for dem er å få på plass et treårig studieprogram på høgskolenivå, noe som vil styrke ambulansearbeidernes kompetanse og sidestille dem utdanningsmessig med sykepleierne, sier Førland. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse