JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan glemme KrF og Venstre

Frps drøm om regjeringsmakt kommer til å bli knust av Lars Sponheim og Dagfinn Høybråten.

Siv Jensens eneste håp er flertall alene eller sammen med Høyre. På helgens landsmøte var Frp sprekkferdige av lyst på regjeringsmakt. Flere delegater forsnakket seg fra talerstolen og kalte Siv Jensen «statsminister» og ikke «statsministerkandidat». De fleste snakket om «når» og ikke «hvis» Frp kommer i regjering. Nå slår Venstre og KrF kalt vann i blodet på Frp-erne, skriver Dagsavisen.

Sponheim er klar

Venstre-leder Lars Sponheim er kategorisk:

– Frp kommer ikke i regjering. De kan bare glemme det. Dette kommer til å ende med at det er de sjøl som må ta stilling. De må velge mellom oss eller Jens, sier han.

Med «oss» mener Sponheim en regjering med Høyre, KrF og Venstre.

– Teoretisk kan Frp komme i regjering med rent flertall. Det er utenkelig. Eventuelt kan de få flertall sammen med Høyre. Det er også utenkelig. Den tredje muligheten er at Jens går av og gir regjeringsmakten til Frp. Det vil i så fall stride mot alt han står for og er i mine øyne like utenkelig, sier Sponheim.

Sårt punkt for KrF

KrF-leder Dagfinn Høybråten har ikke vært like tydelig som Lars Sponheim i å avvise tanken på Frp i regjering. Spørsmålet er vanskelig for KrF fordi partiet har mange velgere som sympatiserer med Frp og liker tanken på Siv Jensen som statsminister. Høybråten vil derfor helst slippe å snakke om problemstillingen. Det er tvilsomt om han kommer til å flagge noe tydelig standpunkt i valget mellom Jens eller Jensen før valget.

Men på sentralt hold i KrF får Dagsavisen bekreftet at det er fullstendig utelukket for Høybråten å bidra til at Frp inntar regjeringskontorene.

– Dagfinn vil ikke slippe til Siv. Men han kommer ikke til å si det høyt, lyder vurderingen fra en person tett på Høybråten.

I KrF vurderer de det også slik at Frp-landsmøtet har gjort det enklere for dem å ta avstand fra Siv Jensens parti. Særlig tre saker har gjort KrF tryggere på at verdikonservative velgere vil foretrekke dem, og at Frp-presset i egne rekker dermed letter betydelig:

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Ja til aktiv dødshjelp

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Full screening av fostre

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt En passiv holdning til ekteskapsloven.

Finanskrisen

Aps nye partiskretær Raymond Johansen mener det er spesielt viktig å holde Frp unna makten nå under finanskrisen.

– Frp har ingen politikk på arbeidsledighet, men snakker om skattekutt og privatisering. Siv Jensen, som vil bli statsminister, bruker harelabb når hun snakker om den økonomiske krisen. Vi tåler ikke et eksperiment med mindre styring. Finanskrisen er resultat av en politikk som begynte med Thatcher og Reagan. Frp står ikke for noe nytt, det er gammel vin på ny flaske, sier partisekretæren.

Han mener Høyres og Frps landsmøter viser at partiene nærmer seg hverandre politisk og at de representerer et realistisk regjeringsalternativ.

Høyre positive

Siv Jensens eneste allierte på veien mot regjeringsmakt er Erna Solberg. I Høyre er oppfatningen at det er klokt å la Frp få prøve seg – aller helst i et regjeringssamarbeid med Høyre. Et slikt samarbeid vil tvinge Frp til å bli mer ansvarlige, spesielt i den økonomiske politikken, er resonnementet. Frp vil også lære at det ikke er mulig å utrette store politiske omveltninger, som å gi 50 milliarder kroner i skattelette på kort tid. Høyre vil på sin side bli presset til å bli mer modige og offensive, og vil måtte gi etter for eksempel i innvandringspolitikken.

I forbindelse med Frps landsmøte har partiet kjørt hardt på at de ønsker å danne en ren Frp-regjering etter valget. I Høyre avfeies disse utspillene som ren retorikk uten rot i virkeligheten. Hvis en slik regjering i det hele tatt skulle greie å komme seg til makten, vil den bli felt i løpet av svært kort tid, sier en sentral Høyre-kilde på Stortinget. (ANB)

Annonse
Annonse