JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal ta bakmenn i fiskefusk

Det skal bli mer risikabelt å fuske med fisk. I dag risikerer juksemakerne å miste lisens for fartøy.

I framtiden kan synderne utestenges fra norsk fiskerinæring.

– Utrolig nok er det ikke forbudt for nordmenn å involvere seg i ulovlig fiske i utlandet. Dette smutthullet skal vi tette. Vi foreslår nye regler som forbyr alle nordmenn å delta i illegalt, uregulert og urapportert fiske. Dette blir regler mot dem som i dag skjuler seg bak internasjonale bekvemmelighetsflagg, sier fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) til NTB.

Kraftig nedgang

Under Råfisklagets årsmøte i Tromsø torsdag opplyste fiskeriministeren at norske myndigheter har opplysninger om at nordmenn er involvert i det ulovlige fisket i Barentshavet, men ville ikke konkretisere hvem de er.

Pedersen viste til nye anslag fra Fiskeridirektoratet, som viser at tiltakene med havnestatskontroll i europeiske havner virker. Fiskeridirektoratet mener det ulovlig ble tatt 15.000 tonn i Barentshavet i fjor. Det er en nedgang på 84 prosent i forhold til anslagene fra 2005 da man opererte med et overfiske på 101.000 tonn.

– Dette betyr at vi nesten er i mål med å bekjempe overfisket i Barentshavet. Det betyr også at verdier tilsvarende 1,1 milliard kroner nå blir tilført lovlydige fiskere. Men vi skal fortsatt ha et sterkt søkelys på å bekjempe det ulovlige fisket, sa Pedersen.

Havnestatskontroll

Internasjonalt vil Norge arbeide med å få en global avtale for havnestatskontroll. Etter at medlemslandene i NEAFC (Den nordøstatlantiske fiskerikommisjon) i 2007 ble enige om å innføre havnestatskontroll, har dette vist seg å være et veldig effektivt tiltak. Fiskeriministeren er optimist med tanke på når FNs matvareorganisasjon (FAO) kan komme til å vedta lignende tiltak globalt.

– Prosessene i FAO har så langt gått raskere enn det vi hadde forutsett. Men vi vet at det finnes land som sleper beina etter seg, så det må nok utøves diplomati både for å sikre at mange nok viktige land blir med, men også for å sikre at havnestatskontrollen blir vanntett nok, sier hun.

Går på personer

Tiltakene som skal ramme fuskende bakmenn i fiskerinæringa vil komme i forslaget til ny havressurslov. Her vil fiskerimyndighetene gå hardere til verks mot aktørene som er involvert i ulovlig fiske.

– I dag har vi gode regler for å stenge ute fartøy som har deltatt i ulovlig fiske. Men vi vet at mye av tjuvfisket er organisert av kriminelle nettverk - gjerne på tvers av landegrensene. Da er det viktig at vi har muligheter for å følge pengene og ta bakmenn, sier Pedersen.

Mister lisens

Bakmenn som er tatt for juks, kan i framtiden bli nektet lisens for å fiske i norske farvann.

– I dag kan vi nekte lisens til en båt som har deltatt i ulovlig fiske. Men vi har per i dag ikke hjemmel for å nekte en fisker som har deltatt i ulovligheter i Norge å få fiske med et annet fartøy. Vi jobber også med regelverk som skal forby nordmenn å delta i ulovlige fiskeaktiviteter andre steder i verden, sier Pedersen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse