JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Polen tyr til innvandring

Polen tappes for fagfolk, og regjeringa er bekymret. Nå vil de bruke indere på byggeprosjektene før fotball-EM og åpne for mer arbeidsinnvandring fra Ukraina.

Det er Bergens Tidende som forteller om bekymringen for mangelen på fagfolk i Polen.

– Vi har særlig problemer i helsesektoren, i byggebransjen og i næringsmiddelindustrien, sier Aneta Piatkowska, visedirektør og analytiker i det polske Økonomidepartementet til avisen.

Høyt press

Den polske økonomien vokser med nesten sju prosent i året. Men første halvår i år var 216.000 stillinger er ikke fylt, i følge offisiell statistikk. En arbeidsutvandring på minst 1,5 millioner gjør det vanskelig å få gjort oppgavene.

Lønningene i europeisk helsevesen ligger skyhøyt over hva den polske staten har råd til å betale leger og utdannete sykepleiere. Aneta Piatkowska mener en omlegging av helsevesenet uansett ikke er til å komme forbi, der pasientene også må betale noe.

Lønna går opp

I polsk byggebransjen er det i det minste mulig å kreve høyere betaling, nå. – Det er ikke alle polakker som vet hvor mye de kan tjene i Polen i dag, sier Piatkowska til Bergens Tidende.

Men mangelen på fagarbeidere er stor også i byggebransjen. Derfor har den polske regjeringa lagt planer for å fylle hullene. En av ideene er å få inn indere til å gjennomføre byggeoppgavene før fotball-EM i 2012. En annen er å liberalisere innreise- og arbeidstillatelse fra Ukraina, skriver BT.

Ledige hender

Arbeidsledigheten i Polen er fortsatt over 11 prosent. Men de ledige kan gjerne feil ting, skriver BT. Og fortsatt er yrkesdeltakelsen bare 50 prosent.

Annonse
Annonse