JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsigelser

Oppsigelser skal ikke komme som lyn fra klar himmel. Arbeidsgiveren har plikt til å drøfte saken med de tillitsvalgte på forhånd.

Når minst 10 personer (i visse tilfeller 5) sies opp samtidig har arbeidsgiveren en ubetinget plikt til å drøfte saken med de tillitsvalgte så tidlig som mulig. Arbeidsgiveren skal også sende melding til Nav slik at etaten kan komme tidligst mulig i gang med tiltak for å skaffe de som sies opp nytt arbeid. (Arbeidsmiljølovens § 15.2)

Hensikten med drøftingene er å redusere de uheldige sidene ved oppsigelsene, for eksempel gjennom støtte til omplassering eller omskolering av de oppsagte.

Også om det ikke er snakk om masseoppsigelser har arbeidsgiveren plikt til «så langt det er praktisk mulig» å drøfte oppsigelser med arbeidstaker og med arbeidstakers tillitsvalgte på forhånd. (Arbeidsmiljølovens § 15.1)

Oppsigelsen

Uansett hvor få eller mange som sies opp, har hver enkelt krav på en personlig oppsigelse. Arbeidsmiljølovens § 15.4 stiller en rekke krav til en oppsigelse for at den skal være gyldig.

Endringsoppsigelse

Denne betegnelsen brukes når arbeidsgiveren sier opp den eksisterende arbeidsavtalen og samtidig tilbyr ny ansettelse på endrede vilkår. Ved endringsoppsigelser gjelder de samme regler om drøftingsplikt og de samme krav til saklighet som ved ordinære oppsigelser.

Usaklig oppsigelse

Arbeidsmiljølovens § 15 sier at bedriften ikke kan si deg opp uten at det er «saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold.»

Loven sier også at dersom oppsigelsen skyldes driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, er den ikke saklig begrunnet «dersom arbeidsgiver har et annet passende arbeid i virksomheten å tilby arbeidstaker».

Du har også rett til å få utlevert en skriftlig begrunnelse for oppsigelsen for å kunne vurdere om den er saklig begrunnet.

Mener du oppsigelsen er usaklig, kan du kreve å få drøfte dette i et forhandlingsmøte med bedriften, og du har også rett til å få prøvet saken din for en domstol. Reglene om dette finner du i arbeidsmiljølovens § 17. Både tillitsvalgte og Arbeidstilsynet kan gi deg råd om dine rettigheter og muligheter.

Mer utfyllende informasjon finner du på Arbeidstilsynets faktaside.

Annonse

Flere saker

Annonse