JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anker tipsdommen til Høyesterett

Fellesforbundet anker lagmannsrettens dom i den såkalte tipssaken til Høyesterett. - Det er en forunderlig dom, og vi mener at retten tar feil, sier forbundets førstesekretær Eli Ljunggren.

Med sin dom fastslo Borgarting lagmannsrett i Oslo at ledelsen i Theatercafeen i Oslo har styringsretten over tipspengene til servitørene og at den kan fordele den som den vil mellom de ansatte. Servitørene tapte dermed også i andre rettsinstans.

Tipsdeling innført

I over 70 år har servitørene på Theatercafeen mottatt og beholdt tipsen fra gjestene. Den ordningen har Theatercafeens ledelse forsøkt å endre på i flere år. De ønsker at tipsen skal deles med de øvrige ansatte i restauranten.

Etter at bedriften vant i tingretten i fjor, ble det innført tipsdeling hvor 65 prosent beholdes av servitørene, og 35 prosent går til kokkene, de ansatte i oppvasken og i vindisken. Partenes anslag om hvor mye penger hver servitør mottar, varierer fra 100.000 til 200.000 kroner i året.

Eli Ljunggren har drøftet den ferske dommen med LO-advokatene Einar Engh og Håkon Angell.

- I dag bestemte ledelsen i Fellesforbundet seg for å anke dommen til Høyesterett. LOs juridiske avdeling har allerede fått beskjed om det, forteller Ljunggren til magasinett.org.

- Forunderlig dom

- Jeg synes det er en forunderlig dom. Servitørene har hevd på tipsen, og det har de hatt i over 70 år. Lagmannsretten ser helt bort fra den etablerte praksisen. Det mener vi er feil, presiserer Ljunggren.

Ifølge dommen mener retten at pålegget som ledelsen ved Theatercafeen kom med om fordeling av tips ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett.

Det er Eli Ljunggren uenig i.

Styringsrett contra eiendomsrett

- Dette dreier seg først og fremst om ledelsens styringsrett i forhold til andres eiendomsrett, altså servitørenes. Det sentrale spørsmålet er om ledelsen i Theatercafeen ensidig kan endre på inngåtte avtaler, understreker den nyvalgte førstesekretæren.

Ljunggren mener at saken har stor prinsipiell betydning og er redd for at dette vil kunne få konsekvenser også for andre områder i arbeidslivet.

Annonse
Annonse