JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimaskifte gir færre reinsdyr

Regjeringen foreslår å redusere antallet tamrein med 30.000 dyr. Dette er ett av tiltakene i klimameldingen for landbruket.

Klimaendringene vil få store konsekvenser for reindriften. Innlandsbeitene blir mindre sikre som følge av at tine-fryse-sykluser kan «låse beiteområdene.

På den annen side vil kystnære beiteområder bli sikrere, siden vinterklimaet blir mer stabilt mildt og mer snøfattig. Samtidig åpner det seg muligheter for forlenget bruk av sommerbeiteområder på øyer og halvøyer.

Metanutslipp

Som tiltak for å redusere metanutslippene foreslår regjeringen å tilpasse reintallet til ressursgrunnlaget. Det skal skje gjennom en reduksjon på 30.000 dyr i vårflokk, først og fremst i deler av Finnmark. Dette vil gi en årlig reduksjon tilsvarende 10.000 tonn CO2 innen 2020.

I dag er det rundt 200.000 tamrein her i landet. Det drives samisk reindrift i Finnmark, Troms, Nordland og Nord-Trøndelag samt i deler av Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Hedmark. Totalt foregår det reindrift i 140 av landets 430 kommuner og på 40 prosent av landarealet i Norge.

Pluss og minus

Regjeringen baserer seg på erfaringer den siste tiden, der det er registrert både positive og negative klimaeffekter for reindriften. «Antakelig kan de negative effektene, særlig vinterstid, komme til å overskygge de positive effektene for reindriften», heter det i stortingsmeldingen.

Vegetasjonsmessig vil høyere temperaturer sommer, høst og vår føre til gjengroing og mer busker i åpne heisamfunn, og til en heving av skog- og tregrensa. Dette medfører en reduksjon av viktige sommerbeite- og vinterbeiteområder, som for eksempel lavbeitene på Finnmarksvidda. På sommerbeite vil det for eksempel bli en reduksjon av snøleier som gir næringsrikt beite utover i sesongen.

Tine og fryse

Innlandsområdene vil bli mer usikre som vinterbeite. Årsaken er økt sannsynlighet for tine-fryse-sykluser. Mildvær i kombinasjon med mye nedbør kan medføre «låsing» av beitene ved en påfølgende kuldeperiode.

De kystnære områdene vil derimot bli mindre usikre siden temperaturen her vil ligger over null grader det meste av vinteren.

I tillegg varsles det økt forstyrrelse av insekter og økt risiko for parasitter og andre sykdommer.

Regjeringen ser også for seg at det kan bli større arealkonflikter i forhold til andre interesser. Vinterturismen kan i enda sterkere grad bli presset til enda mer snørike områder lengre nord og høyere i terrenget. (ANB)

Annonse
Annonse