JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjør drivhus klimavennlige

Landbruksminister Lars Peder Brekk vil gjøre landets drivhus mer klimavennlige.

Det skal bli slutt på fyring med fyringsolje og andre fossile brennstoff.

– På sikt må det være en målsetting å fase ut forbruket av fossilt brensel til oppvarming av veksthus, heter det i regjeringens klimamelding for landbruket.

Mye energi

Det går med mye energi til å dyrke fram grønnsaker og blomster i drivhus. Samlet sett bruker den norske veksthussektoren i underkant av 1 TWh energi per år. 59 prosent av dette er elektrisitet, 39 prosent fossilt og beskjedne 1,5 prosent med bioenergi.

I 2007 var utslippet av CO2 fra fossilt brensel fra veksthusnæringen om lag 80.000 tonn. De siste 20 årene har det totale veksthusarealet vært konstant, mens produksjonen økt. Dermed har energiforbruket per produsert tomat, agurk eller potteplante gått ned.

Bioenergi

I forfjor inngikk Norges Gartnerforbund en avtale med Enova om investeringsstøtte til bioenergianlegg. Det ligger særlig godt til rette for en omlegging til bioenergi siden alle drivhus har vannbårne energisystemer.

I Nederland forskes det på energilagringssystemer som gjør oppvarming ved bruk av fossilt brensel overflødig, og som kan bidra til at veksthusnæringen blir netto energileverandør i stedet for å være en stor forbruker av energi.

Et forskningsarbeid på tilsvarende løsninger for norsk veksthus foregår ved Mære landbruksskole i Steinkjer. (ANB)

Annonse
Annonse