JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kampen om historien

– LOs historie skrives nå, og jeg vil ha min stemme hørt, sa Gerd-Liv Valla da hun la fram boka om månedene fram til hennes fall som LO-leder.
Flere nyheter og bakgrunnsstoff om Valla-saken på denne SPESIALSIDEN.

At en enstemmig, demokratisk valgt LO-leder valgte å trekke seg, er historisk, understreket Valla. Med hjelp av Stian Bromark har hun ført i pennen en sterkt personlig, dagbokspreget bok om ukene fra 10. januar til 10. mars i år, en periode Valla karakteriserte som vanskelig, tøff, tung og med store dimensjoner for LO.

– De får si hva de vil!

Den tidligere LO-lederen nøler ikke med å dele sine mer ufordelaktige tanker om navngitte personer med leserne, men understreket at hun ikke hadde noen «saftige teorier» om prosessen fram til avgangen. Bokas tittel er da også nettopp «Prosessen» – med klart skråblikk til Franz Kafkas berømte beretning om Josef K.

– Målet har vært å skrive ned det som skjedde så sant som mulig, så får folk trekke sine egne konklusjoner, sa en velopplagt Valla under pressekonferansen.

– Noen vil kanskje ikke kjenne seg igjen i dette, eller si «ingen kommentar». De får si hva de vil, dette er min historie.

Fougner-kritikk

Gerd-Liv Valla la hovedvekten av framstillingen under lanseringen på Litteraturhuset i Oslo på kritikk av Fougner-utvalget. Utvalget ble satt ned etter forslag fra Kjell Bjørndalen om ekstern gransking, et forslag som kom totalt overraskende på alle i sekretariatet, ifølge Valla.

– Det som foregikk i utvalget var uverdig. Jeg håper aldri noen annen må gå gjennom noe liknende. Viktige rettssikkerhetsprinsipper ble satt til side, det ble brukt tipstelefon, anonyme vitner og muligheten til kontradiksjon var ikke til stede.

Valla fortalte at hun hadde følt seg domfelt uten å være det, og sammenliknet granskingsutvalget med inkvisisjonen – der anklager, etterforsker og dommer er en og samme person.

Psykiatere

Valla la vekt på at Fougner-utvalget valgte bort vitnemål som støttet hennes versjon, og at bruken av psykiatere som konsulenter fristilt fra vanlig yrkesetikk var sterkt kritikkverdig.

– Det kom fram sterkt belastende karakteristikker av meg uten fnugg av metodisk tilnærming. Helt utrolig, sa Valla.

Den avgåtte lederen var vag i omtalen av sin framtid i LO, men kunne love at kampen om psykiaternes rapporter ikke er over for hennes del.

– Dette vil helt sikkert bli fulgt opp framover, sa Valla. Hun har ennå ikke fått fri tilgang til alle dokumenter fra Fougner-utvalgets rapport.

– En enkeltperson skulle jeg gjerne spart for flere detaljer, og det er Ingunn Yssen. Men hun, ikke LO, valgte det offentlige rom som arena, sa Valla.

LO-kritikk

En rekke framtredende personer i arbeiderbevegelsen og fagbevegelsen trekkes fram i boka. Valla framhever partisekretær i Ap Martin Kolbergs forklaring etter den angivelige kjefte-episoden på flyplassen i Helsinki, og også statsminister Jens Stoltenbergs bitterhet etter oppgjøret om sykelønnsordningen høsten 2006. Sykelønnssaken som en mulig begynnelse på slutten for Valla som LO-leder ble viet mye tid på pressekonferansen, og Valla pekte blant annet på at folk i regjeringsapparatet hadde oppfattet henne som for mektig.

Nylig avgåtte forbundsleder i Fellesforbundet Kjell Bjørndalens opptreden i Yssen-saken fikk merkelappen «dolkestøt».

Også Transportarbeiderforbundets leder Per Østvold, LO-sekretær Rita Lekang og LO-juristene Bjørn Kolby og Sigurd-Øyvind Kambestad blir omtalt mindre flatterende i «Prosessen».

På den andre siden trakk Gerd-Liv Valla fram at hun har fått mye støtte fra LO lokalt, og at hun trolig vil bruke tid framover på å reise rundt med sitt budskap i foredrags form.

Forbauset

– Jeg er ikke bitter, eller knekt. Jeg har det bra nå, sa Valla flere ganger til det tallrike pressekorpset. Hun brukte imidlertid ordet «forbauset» for å karakterisere hendelser, for eksempel når hun skildrer Jens Stoltenberg kommentarer til Fougner-utvalget: «Jeg forbauses over at landets statsminister uttaler seg som om Fougner-rapporten var en rettskraftig dom».

– Dere kan holde på til i morgen, men dere får ikke andre karakteristikker fra meg enn at jeg er forbauset over en del personer, svarte Valla spørsmål fra pressen om konkrete passasjer i boka.

Selv om Valla innrømmet at det var blitt gjort feil fra hennes side i håndteringen av det hun karakteriserte som Yssens angrep, understreket hun at det å legge seg paddeflat aldri var en aktuell problemstilling for henne.

– Jeg skal kunne se meg selv i speilet om morgenen, sa Valla.

Annonse

Flere saker

Annonse