JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sier nei til klimamerking

Landbruksminister Lars Peder Brekk sier nei til norsk klimamerking av mat.

– Jeg skulle ønske at det fantes en enkel løsning på dette, men slik er det dessverre ikke, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Min holdning er at merkeordninger skal være veiledende, ikke villedende. Og med dagens systemer er jeg redd for at det ville vært det siste som ble resultatet, dersom vi ukritisk satte i gang med å lage en slik ordning i Norge, sier Brekk.

Stor matimport

Han ønsker seg derfor et internasjonalt system for klimamerking av mat. Han har spilt inn ideen overfor verdens matvareorganisasjon. Alle innsatsfaktorene må med, og disse kommer fra en rekke ulike land.

– Her er det stor usikkerhet om hvordan vi skal finne gode kriterier for klimaaffekten, og Norge importerer jo halvparten av den maten vi spiser, sier Brekk.

Han er enig med dem som sier at forbrukerne må få best mulig informasjon om den maten vi har å velge mellom i butikken.

– Men per i dag finnes det ikke noen god nok oversikt over klimagassutslippene knyttet til matproduksjonen og alle de ulike innsatsfaktorene som inngår i produksjonen i både inn- og utland. I dag finnes det altså ikke et grunnlag for en solid merkeordning, sier Brekk.

Andre må kutte

Lars Peder Brekk gjør det klart at landbruket skal ta sin del av utslippskuttene for å møte klimakrisen. Men samtidig må det tas hensyn til at befolkningen øker, både i Norge og ellers i verden. I tillegg er det en milliard mennesker på kloden som har for lite mat.

– Vi løser ikke klimakrisen uten av folk er mette, sier Brekk og peker på at verden trenger dobbelt så mye mat i 2050.

– Da vil uslippene følge med. Samtidig er vi avhengig av at vi samlet sett klarer å kutte klimaforurensningene md 50-85 prosent. Når de globale utslippene fra en voksende matsektor ikke kan reduseres så mye, så må andre sektorer kutte mer. Og det må skje fort. Vi må tørre å se hverandre i hvitøyet og innrømme at vi altfor lenge har sittet på gjerdet og ventet på de enkle løsningene. De finnes ikke, sier Brekk.

– Hvilke andre sektorer må kutte?

– Alle andre sektorer, og kanskje spesielt transport og industri, sier Brekk. (ANB)

Annonse
Annonse