JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen prioriterer arbeidet

Stoltenberg-regjeringen tar kampen mot skatte- og avgiftskriminalitet på alvor.

– Allerede i Soria Moria-erklæringen sa vi at vi ville prioritere dette arbeidet, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Hun forteller at utredningen fra det nedsatte utvalget allerede er sendt på høring. Fristen for å komme med merknader er satt til 11. juni.

Viktig satsingsområde.

Finansministeren forklarer at departementet vil følge opp med sine vurderinger når høringsfristen har gått ut. Men hun kom likevel med noen synspunkter.

– Selv om det er gjort mye for å øke bekjempelsen av skatte- og avgiftsunndragelser de siste årene, er situasjonen likevel ikke slik at vi kan si oss fornøyd. Etter min mening er det helt nødvendig å ha dette som et viktig satsingsområde videre, sier hun.

Halvorsen konstaterer at det ligger mange interessante forslag i utredningen. Deriblant mer samordnende og utvidede kontrollhjemler for toll, skatt og avgift.

– Dette er forslag som jeg mener det er viktig å ha fokus på fremover, sier hun.

Problemer med kontanter.

Kontant betaling vanskeliggjør myndighetenes arbeid med å avdekke og dokumentere skatteunndragelser. For å stimulere til økt betaling via bank, og dermed til økt sporbarhet, har utvalget foreslått at næringsdrivende skal kunne nektes fradrag etter skatteloven og merverdiavgiftsloven ved kontantbetalinger over 10 000 kroner.

Videre foreslår et flertall i utvalget at privatpersoner skal kunne bli ansvarlige for unndratt skatt og merverdiavgift ved kjøp av varer og tjenester svart, der kjøpesummen overstiger 10 000 kroner og ikke er betalt via bank.

– De forslagene som utvalget har kommet med er interessante, og bør vurderes grundig. Det samme gjelder en rekke andre forslag fra utvalget som gjelder kontantøkonomi, sier Halvorsen.

Svart vaskehjelp.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt det faktum at privatpersoner bruker svart vaskehjelp, barnevakt eller kjøper andre svarte tjenester i hjemmet, for eksempel håndverkertjenester.

– Svart arbeid i privatmarkedet er uheldig. Ikke bare for staten, som går glipp av skatteinntekter, men også for arbeidstakerne som ikke får de rettighetene de har krav på, deriblant sykepenger og feriepenger, forklarer Halvorsen.

Hun sier at en innvending man ofte hører er at det er for vanskelig å bruke hvit arbeidskraft i hjemmet.

– Vi har de siste årene gjennomført flere konkrete tiltak for å gjøre det enklere for privatpersoner å oppfylle pliktene sine. Vi har blant annet økt grensen for lønnsinnberetningsplikt fra 1000 til 4000 kroner. Dette innebærer også at vederlag fra en arbeidsgiver inntil 4000 kroner er skattefri for mottaker, opplyser hun.

Annonse

Flere saker

Annonse