JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Luta lei brutte løfter

- Nå er vi luta lei 4 år med brutte valgløfter, sa forbundsleder Leif Sande, Industri Energi, som holdt appell ved Hydro Karmøy der rundt 500 deltok under den politiske streiken i dag.

Rundt i landet deltok nærmere 10.000 ansatte ved over 60 industriberdrifter i den to timer lange streiken mot regjeringens kraftpolitikk.

Nytt regime - Det vi forlanger er et nytt industrikraftregime slik de har fått på plass i Frankrike, Nederland, Spania og Danmark. Og som de nå er i ferd med å få på plass i Tyskland. Isteden gikk regjeringen i fjor til det skritt å fjerne hjemfallsinstituttet. Vi er hundre prosent enige i at vannkraften tilhører folket. At vannkraften skal eies av folket. Og at vannkraften skal kunne brukes av folket, sa Sande, som mener at dette vedtaket ytterligere svekker industriens langsiktig tilgang til industrikraft.

- Vi ba om at de knappe 6-7 prosentene som i dag er i industriens eie, fortsatt skulle kunne disponeres av industrien. Vi hadde juridiske betenkninger som fortalte at dette kunne forlenges med 60 år, sa Sande og viste til at daværende energiminister Åslaug Haga lovte at industrien isteden skulle få adgang til 30 års leie av kraftverk. Men rett før påske i år reduserte de rødgrønne dette løftet til 15 år. Dette forslaget behandles i disse dager i Stortinget. Vårt klare budskap er: 15 år er for kort tid. Dette gir ikke langsiktighet nok til å utløse investeringer sa Sande.

Flertall for 30 år Det store paradokset, er at med Arbeiderpartiets landsmøtevedtak nå i våres om 30 års utleie, er det faktisk et stort flertall på Stortinget for 30 års utleie av kraftverk. Sammen med Høyre og Frp. Isteden overlater Arbeiderpartiet det til SV og Senterpartiet å diktere norsk industripolitikk. Konsekvensen av en slik passiv industripolitikk er at investeringer tilsvarende 30 milliarder kroner - i enda mer miljøvennlig industriproduksjon - er lagt på is.

Her på Karmøy kunne anleggsarbeiderne vært i full gang med byggingen av flunkende nytt aluminiumsanlegg til 10 milliarder som ville vært det mest effektive og miljøvennlige i verden. Isteden har 400 Karmøy-ansatte hatt en svært krevende vinter og vår. De fleste av disse har måttet finne seg noe annet å gjøre.

Mangler politisk vilje Etter fire år er løftet i Soria Moria fortsatt ikke innfridd. Og det er ikke EØS avtalen som har hindret dette. Det er manglende politisk vilje fra våre egne politikere her hjemme som må ta ansvar for det.

Kravene fra IE er:

– At Stortinget endrer regjeringens forslag om utleie slik at industrien får anledning til å leie kraftverk i inntil 30 år. Dette er i tråd med LOs krav og et enstemmig Ap-landsmøte.

– At regjeringen stiller opp med garanti- og finansieringsordninger for kjøp av kraft slik at det kan etableres fullverdige industrikraftskonsortium etter fransk modell.

– At regjeringen sørger for at Statkraft innfrir regjeringens krav til selskapet i eierskapsmeldingen om å møte industriens behov for stabil- og langsiktig kraftforsyning.

- I sum er vi dårligere stilt i dag når det gjelder industrikraft enn da den rødgrønne regjeringen overtok i 2005. Dette er en samstemt oppfatning blant ansatte og eiere i industrien. Og det går det ikke an å bortforklare.

Det er ikke for moro skyld at LO i Hydro, som representerer ansatte i Arbeiderpartibastioner som Årdal og Høyanger, anbefaler kollektiv utmelding av Arbeiderpartiet. Det er ikke for moro skyld vi går til politisk streik i dag.

Annonse
Annonse