JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Justerer på snøscooterloven

Miljøminister Erik Solheim justerer på loven som regulerer snøscooterkjøring og annen motorferdsel i utmark. Frps talsmann ler av saken.

– Dette virker desperat og hjelpeløst. Pressemeldingen fra departementet illustrerer regjeringens fullstendige handlingslammelse i denne saken, sier stortingsrepresentant Tord Lien (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp-talsmannen viser til at regjeringen i nesten fire år har jobbet med en ny lov om motorferdsel i utmark. Det blir ikke noen ny lov før tidligst til høsten, og i påvente av den nye loven justeres nå regelverket en smule.

Moderniserer

Miljøministeren lover å «modernisere regelverket» slik at det blir økt adgang til å bruke motorkjøretøy i utmarksnæring og for grupper som ellers har vanskelig for å komme seg ut i naturen til fots.

– Dette er endringer som ikke går på bekostning av naturopplevelse og naturen, sier Solheim.

Kommunene som har hatt forsøksordninger med andre motorferdselbestemmelser skal også få anledning til å videreføre dette regelverket inntil videre.

Ny forskrift

Miljøverndepartementet vil før sommeren fastsette endringer i forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og islagte vassdrag som utvider adgangen til å bruke motorkjøretøy i næringsvirksomhet, gir adgang for gruppeturer på snøscooter for beboere på helse- og omsorgsinstitusjoner, og medlemmer av pensjonistforeninger eller funksjonshemmede.

Kjøring i forbindelse med kommunalt organiserte akuttiltak for å redusere risiko for påkjørsel av elg og annet hjortevilt ved vei eller jernbane tillates også.

Som før i nord

Det gjøres ingen endringer i lov eller forskrift om reglene for bruk av motorkjøretøy på snødekt mark i Finnmark og Nord-Troms. Det skal imidlertid settes i gang et prosjekt for å stramme inn på bruken av kjøretøy på bar mark i Finnmark. Prosjektet i Finnmark skal munne ut i forslag til tiltak for å redusere bruken og skadevirkningene av motorkjøretøy på bar mark.

Det gjøres heller ingen endringer i regelverket for bruk av snøscooter mellom bilveg og hytte som ligger mer enn 2,5 kilometer fra brøytet bilvei. Det er fortsatt kommunene som skal ha ansvaret for praktiseringen av denne bestemmelsen. Det betyr at det fortsatt er anledning til å søke kommunen om å kjøre snøscooter til egen hytte, mener miljøvernministeren.

Latterlig

Fremskrittspartiets Tord Lien rister på hodet og ler.

– Dette er jo helt latterlig. Tilsynelatende blir det ingen endring i forhold til den praksisen som allerede føres. Dette er rett pg slett bare en presisering av det mange kommuner i dag gjør med hjemmel i forskrift, sier Lien.

– Miljøvernministeren forsøker å late som at han er handlekraftig. Han ønsker nok bare å komme i forkant av debatten som det tirsdag blir rundt vårt forslag om å gi kommunene frihet til selv å bestemme om og hvor det skal kunne kjøres med snøscooter, sier Lien. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse