JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Pensjonsreformen er i fare

NHOs Finn Bergesen jr. er kritisk til regjeringens forhandlingsmåte.

At staten ga etter for arbeidstakerne i pensjonsforhandlingene med det resultat at dagens tjenestepensjonsordning blir videreført, er et kraftig skudd for baugen for regjeringens pensjonsreform.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) mener at regjeringen har satt hele pensjonsreformen på spill.

– Som følge av den avtalen som nå er inngått mellom regjeringen og organisasjonene i offentlig sektor, blir i realiteten lite av pensjonsreformen gjennomført i offentlig sektor, mens store deler av reformen er på plass i privat sektor, sier NHOs administrerende direktør Finn Bergesen jr.

Kritisk til forhandlingsmåte

NHO frykter at belastningen faller på ansatte i privat sektor, og at regjeringen går for langt i å skjerme ansatte i offentlig sektor fra de vedtatte endringene i folketrygden.

Bergesen er også sterkt kritisk til hvordan forhandlingene er blitt gjennomført.

– Det faktum at regjeringen gikk for full kraft inn i forhandlingene og satte Riksmeklingsmannen og egen forhandlingsdelegasjon på sidelinjen er prinsipielt uheldig, sier han.

Mens Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener at resultatet er innenfor rammene i pensjonsforliket som partiene inngikk med regjeringen i 2007, sier Frps pensjonspolitiske talsmann Robert Eriksson at pensjonsreformen med dette er død.

– Hele poenget med pensjonsreformen var at pensjonene for alle ansatte i offentlig og privat sektor skulle endres. Når regjeringen har valgt å kjøpe seg ut av en storstreik med å utsette dette kravet overfor offentlig ansatte, er pensjonsreformen i realiteten død, mener Eriksson.

Frp var motstander av pensjonsreformen og vil beholde dagens pensjonssystem.

Et nederlag

Jan Tore Sanner, Høyres finanspolitiske talsmann, mener at resultatet er et nederlag for regjeringen.

– Den hadde ønsket større endringer for å få folk til å stå lenger i arbeid. Det har den ikke klart. Stoltenberg møter seg selv i døra etter at han i 2005 ga etter for kravet fra daværende LO-leder Gerd-Liv Valle om å garantere bruttopensjon, sier Sanner, som er i tvil om ordningen for offentlig ansatte vil være bærekraftig over tid.

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) mener på sin side at enigheten om pensjonsordningen gir staten et godt utgangspunkt for nyrekruttering.

– Pensjonsløsningen innebærer en videreføring av dagens modell med en nødvendig tilpasning til den nye folketrygden. Det gir oss et godt utgangspunkt for å rekruttere og beholde kompetent og dyktig arbeidskraft som vi trenger i det offentlige, mener Røys. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse