JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre blir uføretrygdet

De gode tidene gir en unik sjanse til å få flere ut i arbeid, mener Nav. Antallet uføre øker fortsatt, men nå har veksten avtatt.

Fersk statistikk fra Nav viser at fra 30. september i fjor til samme tid i år økte antallet som mottok uføreytelser med 5600 personer. Til sammen mottar 331.493 personer uføreytelser, noe som er en økning på 1,7 prosent. Året før var imidlertid økningen 2,8 prosent, og Nav kan dermed konstatere at økningen er redusert.

En av forklaringene på at antallet uføre øker er befolkningens alderssammensetning. De store etterkrigskullene er nå kommet i en alder der risikoen for uførhet øker.

– Med dagens stramme arbeidsmarked har vi nå en unik sjanse til å få denne gruppen i arbeid, uttaler arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding.

Han mener arbeidsgivere, leger og myndigheter må prioritere å inkludere flest mulig i arbeidslivet.

Eldre

Ikke overraskende er veksten i antall uføre størst i aldersgruppen nærmest pensjonsalder. Blant dem mellom 60 og 64 er veksten 5,6 prosent, til 90.557 personer. I gruppen under, 55 til 59 år er det imidlertid en nedgang på 3 prosent.

Mest bekymringsfullt er imidlertid at det er en økning på 6,7 prosent uføre blant unge mennekser mellom 18 og 29, selv om det også her er en reduksjon i veksten fra 9,1 prosent. Drøye 10.000 under 30 år uføreytelser ved utgangen av september.

Kjønnsforskjeller

Kjønnsforskjellene i uføremottak opprettholdes selv om veksten flater ut. Fortsatt øker det mer blant kvinner enn blant menn, med henholdsvis 2 prosent og 1,3 prosent.

Hedmark og Nordland har flest mottakere av uføreytelser i forhold til befolkningen, mens det er Finnmark og Telemark som har den største økningen. Fylkene Vestfold, Vest-Agder og Hordaland.

Annonse

Flere saker

Annonse