JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Et nederlag for regjeringen

- Pensjonsavtalen med offentlig ansatte er innenfor pensjonsforliket, mener opposisjonen.

Representanter for de tre partiene ble orientert av arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) om resultatet av meklingen i offentlig sektor på et møte i statsrådssalen i Stortinget tidlig torsdag formiddag.

H, KrF og V inngikk pensjonsforlik med regjeringspartiene 21. mars 2007. Forliket bygger på at pensjonssystemet skal stimulere til å stå lengst mulig i arbeid, samtidig som den skal gi mulighet for å gå av med alderspensjon i folketrygden allerede fra 62 år.

Forliket slår også fast at offentlig ansatte har krav på tjenestepensjon tilsvarende to tredeler av sluttlønn.

– Nederlag for regjeringen

Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, sier resultatet ble et nederlag for regjeringen.

– Den hadde ønsket større endringer for å få folk til å stå lenger i arbeid. Det har den ikke klart. Stoltenberg møter seg selv i døra etter at han i 2005 ga etter for kravet fra daværende LO-leder Gerd-Liv Valle om å garantere bruttopensjon, sier Sanner.

Han understreker at resultatet av meklingen ikke rokker ved pensjonsforliket av 2007 fordi det ble akseptert at det skal ligge en garanti for bruttopensjon til grunn.

– Jeg er imidlertid i tvil om ordningen for offentlig ansatte vil være bærekraftig over tid. Den oppfattes som urettferdig overfor privat sektor fordi offentlig ansatte kommer bedre ut enn privat ansatte, og høytlønte bedre ut enn lavtlønte, sier Sanner.

– Burde vært mer arbeidslinje

Venstres leder Lars Sponheim er enig med Sanner og sier at avtalen ligger innenfor forliket fordi den slår fast at levealdersjusteringen skal gjelde slik at det skal være lønnsomt å stå i arbeid.

– Men jeg hadde gjerne sett at det hadde vært større kraft i arbeidslinjen, sier han.

Han mener at urettferdighetene ikke blir rettet opp og tviler på om ordningen for offentlig ansatte vil være bærekraftig.

Sponheim vil ikke karakterisere resultatet som et nederlag for regjeringen, men mener at arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen la lista for høyt for å få til et nytt system.

– Han måtte gi opp høydekonkurransen, konstaterer Sponheim.

Håper på ro og trygghet

Kristelig Folkepartis fungerende parlamentariske leder, Ingebrigt Sørfonn, sier til NTB at håper at enigheten om pensjon gir ro og trygghet for pensjonsforholdene for offentlig ansatte.

– Så langt jeg kan se ligger avtalen innenfor pensjonsforlikets ramme. Det ser greit ut og gir nødvendig ro og trygghet for dem det gjelder. Dette er en viktig seier for tusenvis av lærere, førskolelærere, sykepleiere og ingeniører for å nevne noen, sier Sørfonn.

Han sier at KrF forstår avtalen slik at det er innført levealdersjustering for offentlig tjenestepensjon fra 2011.

– Dette vil i så fall sikre at også offentlige tjenestepensjoner tilpasses til den nye folketrygden, slik pensjonsforliket forutsatte, sier Sørfonn. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse