JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning på Vingcard Elsafe

Låsprodusenten Vingcard Elsafe i Moss planlegger å nedbemanne med om lag 90 ansatte. Klubblederen tror flere står i fare for å miste jobben.

Vingcard Elsafe har planer om å kutte 61,5 årsverk i løpet av neste år. Ytterligere 36 årsverk kan bli fjernet i 2009. Det er en kraftig reduksjon, i dag har bedriften 220 ansatte i produksjonen. Årsaken til nedbemanningen skal være at det er mer lønnsomt å produsere i utlandet. Låsprodusenten, som leverer til hoteller og cruiseskip, produserer i dag både i Romania og Kina.

Dollarøkonomi

– I et marked hvor kostnadene her hjemme er knyttet opp mot en stadig stigende kronekurs samtidig som inntektene kommer i fallende dollar, er det et gap som vi må forsøke å nøytralisere. Det kan vi ikke bare gjøre ved å øke prisene. Vi må isteden komme dit hen at både inntekter og kostnader gjøres opp i dollar. Kina er i denne sammenhengen et land med dollarøkonomi, sier administrerende direktør Lars Wittemann til Moss Avis.

Skal forhandle

Klubbleder Jan Vidar Bergsted understreker at det ennå ikke har vært forhandlinger mellom klubben og ledelsen, og at antallet ansatte som må gå ikke er avgjort. Han tror likevel at flere enn 90 ansatte kan miste jobben.

– Ledelsen sier at det skal være igjen 90-100 ansatte her i 2010, da er det flere som gå enn det de har skissert så langt, tror Bergsted.

Om lag 170 av de 220 ansatte er medlemmer i Fellesforbundet.

1. november skal klubbstyret ha et møte med LO sentralt om situasjonen.

Vikarbruk

Det siste året har bedriften hatt 60 midlertidig ansatte. 16 av disse har fått fast jobb etter sommeren, opplyser klubblederen. Det er vikarene og de sist ansatte som står i fare for å miste jobben først.

– Bedriften har vegret seg for å ansette folk, fordi de har visst hva som ville komme, sier Bergsted.

Mange omstillinger

– Stemningen er amper blant de ansatte, vi er lei oss hele gjengen. Vi har vært igjennom mange omstillinger de siste åra, sier Bergsted.

Vingcard Elsafe er en del av det svenske Assa Abloy-konsernet.

– Vi har store utfordringer knyttet til å være en del av et internasjonalt konsern. Mange beslutninger blir tatt utenfor huset. Så kommer vi etter og påpeker hvilke informasjonsplikter ledelsen har overfor de ansatte, sier klubblederen.

Bergsted understreker at samarbeidet mellom partene fungerer godt, tross uenigheter.

Annonse
Annonse