JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter pensjonsavtale

Den nye pensjonsavtalen for de offentlige ansatte er slett ikke så gullkantet som mange skryter av, mener Stein Aamdal.

Den skarpskodde klubblederen ved Aker Verdal markerte seg som en kraftfull kritiker av pensjonsreformen da han i fjor frontet «AFP-opprørerne» i Fellesforbundet.

Aamdal forteller til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at han først ble veldig glad da han hørte på nyhetene torsdag morgen at de offentlige ansatte nærmest hadde fått full pott i dragkampen om sine tjenestepensjoner.

– Jeg øynet en ny mulighet til å forbedre pensjonene også for ansatte i private bedrifter, sier han. Men han ble fort skuffet.

Begrenset frikjøp

– Dette er nesten for godt til å være sant, tenkte jeg. Og det var det jo også. For da jeg leste møteboka fra Riksmeklingsmannen, oppdaget jeg at de offentlige ansatte slett ikke har fått så mye mer enn det vi i privat sektor oppnådde i fjor, sier Aamdal til ANB.

Han viser til at avtalen for staten og kommunene betyr at det bare er de 15 første årskullene, altså folk som i dag er rundt 50 år og oppover som skjermes. De er de eneste som får en personlig garanti for at deres tjenestepensjoner skal være på minst 66 prosent av brutto sluttlønn, slik som i dag.

– Disse årskullene har regjeringen frikjøpt. Men deretter vil levealdersjusteringen, som ifølge avtalen skal gjelde, føre til at også de offentlige ansatte faller under 66 prosent-nivået, presiserer Stein Aamdal.

Han føyer til at det også er andre sider ved avtalen som skaper usikkerhet for framtida.

Uenig med NHO

Den profilerte «pensjonsopprøreren» markerer dermed tydelig uenighet med NHO, som mener regjeringen gjennom nattens avtale har satt hele pensjonsformen i spill.

Ifølge administrerende direktør Finn Bergesen jr. blir offentlig ansatte skjermet på en slik måte at det blir lite igjen av pensjonsreformen i offentlig sektor, mens den langt på vei er gjennomført for ansatte i private bedrifter.

Aamdal mener derimot at forskjellen i virkeligheten ikke blir så stor, sett på litt lengre sikt. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse