JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Møtte USAs forsvarsminister

Milliardinnkjøpet av forsvarets nye jagerfly og Afghanistan-krigen dominerte samtalene da forsvarsminister Strøm-Erichsen møtte sin amerikanske kollega.

– Vi hadde et veldig hyggelig møte, og det var stor enighet mellom Gates og meg om mange sentrale ting, både når det gjelder det bilaterale samarbeidet, NATO-reform og Afghanistan, sa Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB etter møtet med forsvarsminister Robert Gates i Pentagon torsdag.

– Robert Gates uttrykte stor tilfredshet med at vi har valgt jagerflyet JSF, og jeg sa at vi nå håper vi kan samarbeide like godt om JSF som vi har gjort og gjør om F-16, framholder hun.

Industrisamarbeid

– For Norges del er det svært viktig at når vi som første land har valgt JSF, så ønsker vi et best mulig industrisamarbeid, et best mulig samarbeid om flyene så lenge de er i bruk.

– Når vi investerer så mye i utlandet, må vi forsøke å få mest mulig tilbake til norsk industri, sier forsvarsministeren

Norge vil forsøke å selge USA raketten Joint Strike Missile, som opprinnelig var utviklet for forsvarets fregatter, men som vil bli tilpasset jagerflyet JSF.

– Norge investerer mye penger for å integrere dette missilet, og det er selvfølgelig noe som vi ønsker å få solgt til USA, sier hun.

Men forsvarsministeren kunne ikke ta med seg noen løfter om industrisamarbeid fra møtet med Gates, og en avklaring om dette ligger trolig langt fram i tid.

Betrygget om pris

Det har vært usikkerhet knyttet til prislappen på de 48 flyene Norge planlegger å kjøpe, men statsråden er nå tryggere på at de ikke blir dyrere enn anslått.

– Når det gjelder antall fly, så er det helt klart at de øker antallet F-35, og det er veldig betryggende for Norge. Det betyr at det antallet de har lagt til grunn, kommer til å bli produsert. En av våre usikkerhetsfaktorer når det gjelder pris, var om det ble produsert nok fly av denne typen.

På grunn av den økonomiske krisen vil trolig det rene luftstridsflyet F-22 bli stanset, mens det amerikanske forsvaret samler seg om F-35. USA skal etter planen nå produsere 1.700 F-35 til sitt eget forsvar.

Ny Afghanistan-tilnærming

Afghanistan var også en viktig del av samtalene i Washington torsdag.

– Det som er interessant med den nye amerikanske strategien, er at de har en mye mer helhetlig tilnærming. Det sivile og det militære må koordineres. Det har Norge snakket om i alle år.

– Gates og USA er nå også opptatt av en sterkere koordinering overfor FN slik at den ene vet hva den andre gjør og at man kan jobbe sammen. Han var også svært fornøyd med spesialutsending Kai Eide, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren sier det var både viktig og interessant å møte Gates og få hans vurdering av situasjonen i Afghanistan

Mektig person

– Gates er jo en svært mektig og viktig person, kanskje den fremste etter presidenten, selv det er vanskelig å rangere dem.

Hun tror det var et smart grep av president Barack Obama å ta Gates med inn i den nye administrasjonen.

– Det gir en kontinuitet, sier forsvarsministeren, som også ba Gates fortsette å sende spesialstyrkene sine til trening i Norge sammen med de norske soldatene.

Strøm-Erichsen tok også opp Norges nærområdeinitiativ i NATO og behovet for reform av forsvarsalliansen. Det er viktig å ikke glemme NATOs rolle i nærområdene, samtidig som man er tungt inne i Afghanistan, ifølge statsråden.

– Vi må få til en sterkere bevissthet om NATOs eget område, avslutter Strøm-Erichsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse