JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Klimakrisen gir oss nye muligheter

Robert F. Kennedy fikk trampeklapp fra salen av politikere, miljøvernere, eksperter og næringslivstopper i Sarpsborg torsdag.

Den prominente forsamlingen var samlet i anledning CC9-konferansen (Climate Conference 09) som arrangeres i østfoldbyen.

– Endelig har vi fått en president som forstår at miljøvern ikke dreier seg om å redde fugler og fisker, men å redde oss selv, sier Robert F. Kennedy jr om Barack Obama.

– Vi må frigjøre oss fra oljeavhengigheten, sa Kennedy, som er sønn av avdøde senator Robert F. Kennedy og nevø av president John F. Kennedy.

Fornybar energi er ikke bare en miljøsak. Det vil også løse brennaktuelle sikkerhetspolitiske spørsmål. Og satsing på fornybar energi vil også være enormt lønnsomt rent økonomisk, understreket Kennedy i talen.

– Dødelig avhengighet

Den kjente miljøverneren trakk paralleller til avskaffingen av slaveriet på midten av 1800-tallet for å forklare at det ikke er motsetninger mellom økonomisk framgang og miljøvern.

I England var det bred oppslutning om at slaveri burde forbys, men mange advarte mot å gå for fort fram fordi det ville skade økonomien. Da slaveriet likevel brått ble avskaffet, avslørte det hvilken ineffektivitet økonomien hadde hvilt på. Det utløste den industrielle revolusjon, som både ga store økonomiske framskritt og velstandsøkning. Det samme vil skje når vi kvitter oss med vår dødelige karbonavhengighet, mente Kennedy.

Sikkerhetspolitikk

– I dag låner vi store summer for å kjøpe olje fra stater vi er uenige med. Slik støtter vi terror. Samtidig overføres gigantiske subsidier kull- og atomkraftverk-industrien. Det hindrer andre løsninger fra å komme inn på markedet, sa Kennedy.

– I USA har våre ørkenområder fantastiske mengder solenergi og Midtvesten er et Saudi-Arabia av vind. Det er nok til å dekke hele energibehovet i landet vårt, selv om hver eneste amerikanske bileier skulle skaffe seg en elektrisk bil, sa han til den lydhøre forsamlingen.

Kennedy har stor tro på at utbyggingen av en ny infrastruktur vil løse mye.

– Vi må lage et system som gjør det lønnsomt å satse på ren energi. Da vil det private næringslivet og konkurransen komme etter. Og når de industrielle løsningene for vindkraft og solenergi først er bygget, har vi gratis energi for alltid, sa han.

Klimahelten

Klimakonferansen CC9 er et samarbeid mellom den verdensomspennende organisasjonen av tidligere statsledere Club de Madrid, Bellona og Hafslund.

Kronprins Haakon, som nettopp har kommet tilbake fra en studietur til Grønland, åpnet konferansen.

– I Arktis kan man også finne svar på klimautfordringene. Biler som drives av strøm, alger eller annen fornybar energi. Det er en framtid jeg gleder meg til å gi videre til mine barn og barnebarn, sa kronprinsen.

Bellona-leder Frederic Hauge var strålende fornøyd med å få sin klimahelt Robert F. Kennedy jr. til Norge. Målet nå er at bidragene fra konferansen skal påvirke de kommende forhandlingene før toppmøtet i København i desember. Da skal verdens ledere komme sammen for å forsøke å bli enige om en avtale som skal avløse Kyoto-konvensjonen, som løper ut i 2012.

Hauge er sikker på at CC9-konferansen vil få utslag.

– Alle deltakerne er store innen sitt felt, sin sektor eller sitt geografiske område. De har stor innflytelse. Vi vet at det som kommer fram her blir tatt rett inn i de innerste kamre i forhandlingene til København, sier han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse