JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spent på koreanske eiere

Koreanske STX Corporation har kjøpt 39,2 prosent av aksjene i Aker Yards. Konserntillitsvalgt Arne Otto Rogne er nysgjerrig på hva de nye eierne vil med selskapet.

Tirsdag morgen kjøpte koreanske STX Corporation 39,2 prosent av aksjene i Aker Yards, og skaffet seg såkalt negativ kontroll over selskapet. Det betyr at de er så store at de kan blokkere vedtak fra andre eiere, men uten at de er store nok til å kontrollere selskapet.

Aker Yards eier seks skipsverft i Norge, i tillegg til tolv verft i utlandet, og var fram til tirsdag eid av mange små aksjonærer etter at Kjell Inge Røkkes Aker solgte Aker Yards i vinter.

Ny situasjon

Representanter fra STX Corporation var på besøk i Norge i går. Konserntillitsvalgt Arne Otto Rogne var til stede på et møte hvor den nye eieren presenterte seg.

– STX sa ikke noe om hvilke planer de har for oss i framtida, men ga uttrykk for at de har god tro på den investeringen de har gjort. Dette var bare et første møte for å bli kjent, sier Rogne.

– Dette er en ny situasjon som vi må forholde oss til. Det kan bli positivt, og det kan bli negativt. Mange var negative da Røkke kjøpte oss også, men han fikk vi et veldig godt forhold til, og var lei oss da han solgte i vinter, påpeker Rogne.

Skipsreder John Fredriksen eier 8 prosent av STX Corporation.

Industriell eier

Rogne mener det er positivt at STX Corporation er en såkalt industriell eier, at de er et industriselskap som også driver med skipsbygging, i motsetning til en finansiell eier, som kun ser på eierskapet som en økonomisk investering.

– Men hvordan STX tenker i forholdt til samfunnsansvar og bevaring av arbeidsplasser, er vi ikke kjent med. Vi er spente på hva dette vil bli, sier Rogne.

Annonse
Annonse