JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vaktbikkja gir seg

Denne helga samles Transportarbeiderforbundet til landsmøte i Tromsø. Der skal de velge ny ledelse – og ta avskjed med en av de mest markante forbundslederne i LO-familien.


05.06.2009
12:59
16.12.2013 10:27

linesch@lo-media.no

Når Per Østvold går av som forbundsleder i Norsk Transportarbeiderforbund mener mange LO mister en av de få, men nødvendige frittalende stemmene. Selv er ikke Østvold så opptatt av at han karakteriseres slik. Men han mener det er viktig at noen tør å si ifra, uansett hva det måtte dreie seg om. Ikke minst til sittende regjeringer, enten det er Ap, SV, Høyre eller Frp som regjerer. LO må være vaktbikkje overfor makthaverne, og Ap må voktes i like stor grad som Frp, understreker Østvold.

– LO må være villig til å gå på barrikadene for medlemmenes interesser uten å ta taktiske hensyn til hva regjeringen mener.

Roar tåler det meste

Slik var det ikke tidligere, da måtte partiboka (altså Aps) være på plass slik Østvold opplevde det.

– LO er blitt mye bedre. Det er levelig for de av oss som ikke er medlemmer av Ap også nå. Og Roar (red.anmerk: Flåthen) er veldig inkluderende og tåler det meste, sier Østvold.

SV best på likelønn

Han er medlem av SV. Under det siste landsmøtet gikk han ut av sentralstyret, men har ifølge seg selv kjempet seg til en posisjon lokalt i Oslo SV.

– Å være medlem av SV har vært et bevisst valg. Jeg ville ikke trives i Ap på grunn av utenriks- og EU-politikken, og ikke minst likelønnspolitikken. SV har en mye bedre likelønnspolitikk.

Gikk LO til høyre eller venstre?

Diskusjonen om LO-kongressen førte LO mer til høyre eller venstre er han ikke så opptatt av. Men:

– Jeg lar meg i hvert fall ikke blende av folk som er venstre i form og høyre i innhold. Det var en del av dem under kongressen.

Østvold innrømmer at han godt kunne tenkt seg et mer venstreorientert LO i fundamentale spørsmål.

– Tenk deg et LO som var mot NATO, medlemskap i EU, mot pensjonsreformen osv. drømmer han.

– Men LOs politikk er slettes ikke så gæli på de fleste områdene, legger han til.

Og stort sett er de enige i for eksempel LOs sekretariat også. Det er bare så sjelden det skrives om det.

– LO gjør mye bra og får til mye bra, sier Østvold, men forter seg å legge til:

– Vi må passe oss for ikke å bli for kjedelige.

Ble forbannet

Østvold stemme har også vært hørt når det har vært bråk internt i LO. Han sa fra under stormen rundt tidligere LO-leder Gerd Liv Valla. Og han sa klart fra under valgene på sist LO-kongress. Behandlingen av tidligere LO-sekretær Rita Lekang og nestleder Geir Mosti, begge fra Fagforbundet gjorde Østvold forbannet. Og han sa det fra talerstolen. Østvold forteller at mange i ettertid ga han ros for det.

– Mange var glad for at noen sa fra om at det var uakseptabelt å valse over Rita Lekang på en slik brutal måte. Jeg ble nok ikke populær i Fagforbundet for at jeg sa i fra. Men det gir jeg blaffen i, ikke minst nå når jeg skal gå av, sier Østvold og ler.

– Jeg ville nok gitt blaffen uansett.

Gidder ikke være taktisk

Kanskje har han gått glipp av noe, ikke alltid blitt inkludert i ”det gode selskap” nettopp fordi han er den han er, men det synes å bry han lite.

– Jeg gidder ikke ta taktiske hensyn. Det er ikke så viktig for meg å være så populær i alle kreter.

Østvold har til tider vært ofte å se i avisene, i debattprogrammer på tv og i ulike radiokanaler. Han får av og til høre det av andre forbundsledere. Selv er Østvold forundret over at ikke flere forbundsledere bruker mediene mer.

– Det er ingen tvil om at med en synlig ledelse så får medlemmene noen og identifisere seg med. Og medlemmene gir tilbakemelding om at de syns det er ålreit at jeg er synlig.

Fristet til journalistboikott

Likevel – det har hendt at Østvold har angret på at han har uttalt seg til medier.

– Å ja! Flere ganger når jeg ser oppslagene i ettertid tenker jeg: Å nei, nå har du latt deg lure igjen, Per!

Da irriterer han seg ikke lenge, foruten noen ganger når han virkelig har følt seg feilsitert eller -tolket. Da innrømmer han at fristelsen til å boikotte en journalist eller et medium er stor. Han har faktisk gjort det også.

Stolt over bussamarbeid

Når Østvold nå gir seg etter tre perioder som forbundsleder syns han det er vanskelig å finne fram kun noen få saker som har vært viktige og som han vil huske spesielt.

– Konflikter, kanskje. På godt og vondt.

Noe husker han imidlertid. Og noe er han også stolt av å ha vært med på.

– Jeg bidro til at forbundene innenfor buss-sektoren begynte å snakke sammen. Ikke jeg alene, men jeg skal ha en del av æren for det.

Han nevner også buss-streiken i 1998, at han var med å stemme ned LO-oppgjøret i 2000 og matstreiken i 2004.

Skjønte hva HK ville

Derimot er han helt klar når han skal nevne en ting han gjerne skulle ha gjort, men ikke har fått til:

– Det er ingen tvil om at jeg har brukt de siste åtte årene som forbundsleder på å få lagt ned forbundet.

Han mener Forbund 1-prosessen, der en rekke forbund i servicesektoren forsøkte å slå seg sammen, endte i en katastrofe.

– Jeg vet at HK og noen andre gir meg skylda, men jeg er ikke helt enig i det. Vi var langt inne i prosessen da jeg plutselig skjønte at HK bare skulle innlemme oss i deres forbund. Da jeg skjønte det, våknet jeg.

I dag mener han det var en tabbe å gape så høyt. Det ble for mange forbund.

Frir til Erna Hagensen

Noe påtrengende behov for å slå seg sammen med andre mener Østvold at forbundet ikke har i dag.

– Vi øker i antall medlemmer og er større enn noen sinne, påpeker han.

– Men det er politisk riktig. Organisasjonskonflikter kommer til å ta livet av oss alle én dag, legger han til.

– Det har blitt så surt etter Forbund 1 prosessen at det har vært vanskelig å begynne på an igjen. Kanskje det blir lettere når jeg går av, filosoferer han videre.

– Min etterfølger bør gjøre seg lekker for Erna Hagensen. Hvis Arbeidsmandsforbundet kommer på banen og kan tenke seg å lage en samferdsel og service-forbund, så må Poskom og Transportarbeiderforbundet ta det dødsens alvorlig.

Bedre å gå litt for tidlig

Østvold bestemte seg allerede for fire år siden for å gå av som leder på dette landsmøtet.

– Men det var ingen som trodde jeg mente alvor.

Ifølge Østvold er det ingen mening i å sitte for lenge som leder.

– Det er bedre å gå av ett-to år før tiden, enn ett år for sent. Hvis man venter for lenge, så tipper det hele over. Det er bedre at folk sier at jeg gikk av for tidlig, enn at de sier: Endelig ble vi kvitt ham.

– Jeg syns egentlig jeg har vært leder lenge nok, jeg.

Skal fortsette med «ærlig arbeid»

Østvold skal fortsette i forbundet. Han skal bli utreder – ikke spesialrådgiver for det oppfatter han som litt jålete – med samferdsel og EU som hovedoppgaver.

– Jeg skal fortsette med ærlig arbeid. Og jeg kommer til å gjøre en god jobb. Jeg ser på framtida uten bekymring. Det blir hyggelig og så skal jeg ha det morsomt. Og noen 37, 5 timers uker blir det ikke. Det blir nok mer.

Når forbundet avslutter landsmøtet har enten dagens nestleder Lars M. Johnsen eller forbundssekretær Roger Hansen (55) overtatt Østvolds plass. Den avtroppende lederen har avstått fra å kommentere valget. Han er imidlertid opptatt av en ting:

– Jeg håper de klarer å være venner etter valget.

Og så lover han:

– Jeg skal ikke bli noen syvende far i huset.

05.06.2009
12:59
16.12.2013 10:27



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker