JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke lett å organisere i rivaliserende postselskap

Å organisere ansatte i konkurrerende selskaper er ikke alltid like lett, har SEKO i Sverige erfart. Forbundet har medlemmer både i Posten Sverige og Bring CityMail, som er eid av Posten Norge.

may.berg@lomedia.no

UNI-rapporten om dereguleringen av postmarkedet forteller om hva de postansattes fagforbund i Sverige, SEKO, fikk å stri med da de skulle organisere ansatte i konkurrenten CityMail (nå Bring CityMail, eid av Posten Norge), etter at postmarkedet ble åpnet i 1994.

Kjempet mot.

SEKO kjempet mot dereguleringen av postmarkedet i Sverige på begynnelsen av 90-tallet med nebb og klør. Da kampen var tapt, startet jobben med å organisere de ansatte i konkurrenten CityMail. Det ble ikke lett.

I begynnelsen var det SEKOs tillitsvalgte, som også var tillitsvalgte i Posten AB, som rekrutterte medlemmer og forhandlet med CityMail. CityMails ledelse brukte det faktum at SEKO hadde kjempet mot dereguleringen til å så tvil om de tillitsvalgtes troverdighet. Var tillitsvalgte fra SEKO de rette til å representere ansatte hos en konkurrent de ikke ønsket inn på postmarkedet?

Mistro.

Det oppsto et troverdighetsproblem, ikke bare i forhold til de framtidige medlemmene i CityMail, men også i forhold til de eksisterende medlemmene i Posten AB. De syntes at fagforbundet deres hadde sviktet dem ved å inngå avtale på vegne av CityMail og etablere en organisasjon hos konkurrenten.

SEKO måtte endre både politikk og strategi. Overgangen fra å organisere medlemmer i et selskap til å organisere medlemmer i et marked med flere selskap forutsatte endringer i organiseringsarbeidet.

Likeverdige kollektivavtaler.

SEKO har erfart at en viktig forutsetning for å ha et godt forhold til medlemmer i to konkurrerende selskaper er at kollektivavtalen ikke gir noen av bedriftene konkurransefordeler.

Mistanken lever imidlertid videre, ifølge SEKO, spesielt hos Bring CityMail.

SEKOs ambisjon er å oppnå likelydende avtaler for alle postselskaper. Dit er det fortsatt et stykke. Det forutsetter blant annet at konkurrerende postforetak kan sitte ved samme forhandlingsbord, og så langt har de fortsatt ikke kommet.

Annonse
Annonse