Hedret Haakon Lie
Arbeiderpartikjempen Haakon Lie ble bisatt under en høytidelighet i Oslo Arbeidersamfunn fredag ettermiddag.
Nærmere 500 mennesker fylte Samfunnssalen for å hedre den tidligere partisekretæren.
Haakon Lie døde mandag 25. mai, 103 år gammel.
Nåværende partisekretær Raymond Johansen ønsket velkommen før han introduserte partileder og statsminister Jens Stoltenberg, LO-leder Roar Flåthen og Haakon Lies yngste datter Karen Lie (56) som minnetalere.
Kåre Nordstoga åpnet bisettelsen med å fremføre klaverstykket «Norsk kjærleikssong». Store kranser med røde roser prydet kisten.
Jevnlig kontakt
– Alle som er her i dag, hadde en tilknytning til Haakon, kjente Haakon eller kjente til Haakon, den levende legenden som bodde på Ulvøya. Det er derfor det er så mange som ønsker å benytte anledningen til å hedre ham, sa Johansen.
Haakon Lie spilte en sentral rolle i den politiske utviklingen i Norge fra 1945 til han trakk seg ut av aktiv politikk i slutten av 1960-årene. Men selv som pensjonist hadde han en viss innflytelse over Arbeiderpartiets politikk.
Statsminister Jens Stoltenberg var blant dem som jevnlig søkte råd hos Haakon Lie.
– Haakon Lie er en av de største politikerne vi har hatt, åpnet Stoltenberg sin tale med.
– Et ruvende livsverk står igjen etter ham. Haakon Lie var med å forvandle Norge fra et fattigsamfunn til et velferdssamfunn, sa Stoltenberg.
– Han hadde store historiekunnskaper og dyp innsikt i det moderne Norge, sa han.
– Hadde sine «sider»
Tidligere statsminister og nå stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) karakteriserer overfor NTB bisettelsen som et historisk øyeblikk.
– En epoke er over. Han overlevde jo faktisk en hel epoke, Haakon Lie, og hans liv forteller en veldig dramatisk og fin historie.
– Oppi alt dette, må vi jo også huske at han hadde sine «sider». Og han tok jo feil i veldig mange ting. Men han var en kjempe, en som sto for noe og som også slåss for det han mente var riktig, sier Jagland.
Også tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch har dyp respekt for kraftkilden Haakon Lie. Seremonien syns han var meget tankevekkende og meget vakker.
– Han var jo en virkelig idealist. Man merket i hele hans virke at det var samfunnsinteressen som styrte ham. Så denne kombinasjonen av kraft og dyktighet var jo både imponerende og inspirerende. Det var mye å lære av ham. Jeg tror man skal legge vekt på å lære av motstandere, sier Willoch.
Han mener «disse gamle høvdingene» skal leve i minnet som læremestere.
Viktig arena
Samfunnssalen i Oslo Arbeidersamfunn var en av de viktigste arenaene for den avdøde partisekretærens politiske virksomhet. Mange av hans mest kjente taler ble holdt her i den tiden Arbeiderpartiet avviklet sine landsmøter i Samfunnssalen.
Minnehøytideligheten i Samfunnssalen hadde flere likhetstrekk med en tilsvarende høytidelighet i det gamle Folkets Hus i Oslo etter at Haakon Lies læremester Martin Tranmæl døde i 1967. Både Einar Gerhardsen og Trygve Bratteli ble bisatt fra Oslo rådhus.
Etter bisettelsen ble kisten båret ut av blant andre av tidligere partisekretær Martin Kolberg, Dag Terje Andersen og Jan Bøhler til bilen som førte den til Vestre krematorium. Senere skal urnen settes ned på kirkegården på Nøtterøy der Haakon Lies kone ble stedt til hvile i 1999. (ANB-NTB)
Født 22. september 1905. Død 25. mai 2009, 103 år gammel.
Stridbar og omstridt, men en av de mest innflytelsesrike norske politikere i etterkrigstiden. Hans hovedengasjement var i forsvars- og utenrikspolitikken. Uforsonlig mot kommunistene og venstresiden i eget parti. Markant Israel-venn.
Kom med i kretsen rundt Martin Tranmæl i 1921, og deltok særlig aktivt i partibyggingen før og etter andre verdenskrig. Medstifter av Arbeidernes Opplysningsforbund.
Valgt til partisekretær i 1945 og gjenvalgt på alle landsmøter til han trakk seg tilbake i 1969.
Hadde selv som pensjonist en viss innflytelse over Arbeiderpartiets politikk helt til det siste. Statsminister Jens Stoltenberg var blant dem som jevnlig søkte råd hos Haakon Lie.
Etter at han gikk ut av aktiv politikk, skrev Haakon Lie flere bøker om Arbeiderpartiets historie, om begivenheter fra sin egen tid i politikken og om sitt syn på utviklingen etter 1969.
Mest kjente er «Loftsrydding», «Krigstid», «Skjebneår 1945-50» og «Slik jeg ser det» bind I og II. På 103-årsdagen 2008 kom «Slik jeg ser det nå» - en samtalebok mellom Lie og journalist Hilde Harbo og historiker Hans Olav Lahlum.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie