JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jonas vil bruke «Obamas metode»

– Den viktigste utfordringen for det norske samfunnet er å skape et norsk fellesskap på tvers av kultur og religion.

USAs president Barack Obama møtte den muslimske verden med et ønske om å bekjempe gjensidig mistillit og bygge et nytt forhold basert på hva som forener, ikke hva som skiller. Dette er også essensen i Jonas Gahr Støres budskap. Han mener det er helt avgjørende å få det flerkulturelle fellesskapet – det nye norske «vi» – til å fungere.

Viktigst

– Dette er det viktigste spørsmålet det norske samfunnet står overfor i dag. Noen vil si det ikke er mulig å bygge et fellesskap med de motsetningene som fins. Jeg mener det er feil. Det er mulig. Det kommer til å kreve et politisk ordskifte som er smertefullt, men det er ingen vei utenom denne debatten. Som utenriksminister støter jeg på det enten det er forhandlingsmøte i Midtøsten eller husbesøk på Søndre Nordstrand, sier Støre i et intervju med Dagsavisen.

Støre mener svaret må være en bevisstgjøring hos hver enkelt av oss.

– Vi må utfordre den bevisstheten vi har når vi møter den andre. Det gjelder på alle fellesarenaene, i skolen, barnehagen, oppgangen, på gatehjørnet, kjøpesenteret og i idretten. Vårt møte med den andre kan ikke defineres og være basert på forskjeller. Vi må se på hva vi har av felles interesser. Det kan høres ut som en veldig generell tilnærming, men jeg mener den er fundamental.

Stor utfordring

Støre mener gjensidig avhengighet gjør det nødvendig med nye arenaer for dialog og felles handlinger.

– Dette er et veldig viktig budskap i den globale verden vi lever i. Ingen er uberørt, «langt vekk» fins ikke lenger, virus og valuta er globale størrelser.

– Hvordan kan Obamas metode brukes til å minske mistilliten til islam og muslimer i Norge?

– Hans gjennomgang av hva den muslimske verden har gitt av kultur og oppfinnelser, er en språkbruk vi hører veldig lite av her hjemme. Det er en måte å skape en mye større forståelse av hvilket kulturelt og religiøst fenomen islam har vært i hundrevis av år. I den norske debatten er det en tendens til å trekke islam inn som en negativ faktor, men vi må minne om at bildet er bredere. Samtidig er dette en stor utfordring. Islam er et fenomen vi i norsk samfunnsdebatt skal lære å forholde oss til på mindre enn én generasjon.

Uakseptabel praksis

Støre mener vi må tenke nytt om det norske fellesskapet, men at et fundament ligger fast.

– Alle er enige om at norske lover og regler gjelder i Norge. Det fins praksiser, som for eksempel omskjæring og tvangsekteskap, som noen forsvarer med kultur, men som ikke er akseptable. Vi har etablert ytringsfrihet og religionsfrihet, og vi har menneskerettigheter som er en plattform utviklet gjennom århundrer. Det må ligge i bunn.

Hijab

Støre deler Obamas oppfordring til muslimske kvinner om å bryte fri, men bet seg også merke i Obamas forsvar for bruk av hijab.

– For sosialdemokratiet er det snakk om et frigjøringsprosjekt. Obama sier han respekterer kvinner som ikke ønsker å arbeide eller ta utdanning, men han advarer mot de samfunnssystemer som låser kvinner i denne situasjonen. Det er noe vi skal tenke på i en norsk kontekst, der man demoniserer og stigmatiserer kvinner som vil bruke det. Ingen skal påtvinge kvinner å gå med hijab, men ingen har heller rett til å rive det av dem.

Støre mener Obamas tale var modig og direkte, og at den vil få konsekvenser.

– Obama er veldig tydelig på at en tale ikke endrer realitetene på bakken, men jeg tror veldig på at han med denne type tale og analyse skaper en helt ny ramme for de politiske beslutningene som vil komme. Hans metode er moderne og egentlig dypt demokratisk, fordi han også henvender seg til den jevne mann og kvinne på gata i den muslimske verden. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse