JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trekkes 8.000 for jobbhybler

Fem utenlandske arbeidere deler kjøkken, bad og toalett. For dette trekkes alle 8.000 kroner i måneden av arbeidsgiver.

Bygningen de fem bor i ligger så å si vegg i vegg med arbeidsplassen: dekkgjenvinningsfirmaet Nocas AS på Jessheim. Alle arbeiderne har ett rom hver, mens det er felles kjøkken, dusj og toalett. Rommene er spartansk møblert og strøm er inkludert i husleien på 8.000 kroner per måned. Lån av bil skal også være inkludert i husleia.

– Vi mener dette er en uakseptabel høy husleie. For denne prisen kunne de funnet seg et langt bedre bosted i området, sier organisasjonsarbeider Kay Melby i Fellesforbundet Oslo og Akershus avdeling 1 til Romerikes Blad.

– Mye penger

Fellesforbundet har engasjert seg i arbeidernes bo- og arbeidsforhold etter en arbeidsulykke ved bedriften tidligere i år. En av arbeiderne er medlem av Fellesforbundet.

– De synes det er mye penger; nå går nesten halve månedslønna til husleie, sier tolk Anna Høstland, som har inspisert forholdene.

Ingen av de utenlandske arbeiderne ønsker å bli fotografert.

Ifølge tolken har flere av arbeiderne bodd lenge i «hybelhuset». For tiden bor det fem personer i bygningen, men det skal tidligere ha bodd 9-10 personer her. Bygningen har to dusjer og ett toalett. De private rommene er utstyrt med seng, bord og skap. Flere har tv og pc, men dette er arbeidernes private eiendeler.

– Slik arbeiderne har forstått det, trekkes de 8.000 kroner i måneden uansett om de velger å bo her heller ikke, sier Høstland.

Ikke på lønnsslippen

I arbeidsavtalen heter det at arbeiderne skal ha en minstelønn som utgjør 13.500 kroner i måneden og at kostnader til bolig og bil dekkes av arbeidsgiver. Dette er stipulert til 8.000 kroner per måned. Ifølge avtalen gir det en lønn på 132,30 kroner timen eller ca. 21.500 kroner. En lønnsslipp RB har sett, viser derimot ikke at arbeiderne trekkes for husleie, og feriepengene beregnes ut fra en månedslønn på 13.500 kroner. Dette reagerer Fellesforbundet på.

– Slik vi ser det får jo ikke arbeiderne det de har krav på av feriepenger. Sykepengegrunnlaget blir også feil, og også skattemessig er dette problematisk, mener Melby.

Onsdag utførte Arbeidstilsynet et tilsyn ved bedriften.

– Vi har nå overlevert saken til våre jurister. Her skal lovligheten av forholdene vurderes. Vi regner med å få en avklaring i løpet av neste uke, sier inspektør i Arbeidstilsynet Lillestrøm, Jens Isaksen til RB.

- Har avviklet botilbudet

Ifølge daglig leder ved Nocas AS, Øyvind Lystad, har bedriften avviklet botilbudet til de utenlandske arbeiderne etter Arbeidstilsynets besøk.

Lystad sier arbeiderne beholder timelønnen på 132,30 kroner og mener de har misforstått «boplikten», men forsvarer husleien på 8.000 kroner.

– Husleia inkluderer fri bil, forsikringer, strøm og husholdningsartikler. Men vi bestemmer ikke hvor folk skal bo. Mange ansatte har ordnet seg bolig privat.

Videre sier Lystad at de skal rette opp i feilen med beregningen av feriepengegrunnlaget

– Vi er opptatt av å gjøre ting riktig og forholde oss til lover og regler. (ANB)

* 3 hybler med felles kjøkken og bad i sokkeletasje i nybygget enebolig. Rikelig utstyrt kjøkken, og vaskemaskin på bad. Trådløst internett, og kabel-tv i alle rom. Vannbåren gulvvarme. 7 minutter gange til sentrum/togstasjon og buss. Pris per måned: 4.000 kr (per hybel).

* Liten, enkel enebolig med skogen som nærmeste nabo. 2 soverom. Umøblert. Gangavstand til sentrum ca. 7 minutter. Pris per måned: 5.000 kr.

* Sentralt beliggende 2-roms leilighet. Gangavstand til Jessheim sentrum. Umøblert. Garasje, heis og balkong. Pris per måned: 7.500 kr.

* Helt ny 3-roms leilighet. Den har tidsmessig standard, moderne kjøkken fra Norema med plass til spisebord. Åpen løsning mot stue og god skap- og benkplass. Et stort flislagt bad med downlights og gulvvarme. Leiligheten er i utgangspunktet umøblert, men kan møbleres helt eller delvis etter nærmere avtale. Pris per måned: 8.500 kr.

* Enebolig beliggende like utenfor Jessheim sentrum, med kort vei til det meste av fasiliteter. 2 soverom og stor hage. Delvis møblert. Pris per måned: 12.000 kr.

Kilde: www.finn.no (ANB)

Annonse
Annonse