JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hansen og Johnsen i lederstrid

Valget i Transportarbeiderforbundet blir en valgtriller. 2. nestleder Lars Johnsen (54) og forbundssekretær Roger Hansen (56) stiller mot hverandre.

torgny.hasaas@lomedia.no

Dagen før landsmøtet åpnet arrangerte Oslo transportarbeiderforening et åpent valgmøte med de to kandidatene. Det var stort engasjement og 150 tilhørere til duellen. Landsmøtet åpnet i dag og varer til og med onsdag.

Men valgprosessen har ikke vær like åpen hele tida. I fjor vår ble det arrangert en konferanse på Hamar om valget der bare en del av foreningene i Forbundet ble invitert. Prosessen ble holdt skjult for de andre.

Konferansen var en reaksjon på at de store foreningene før forrige landsmøte i Bergen i 2005 hadde samlet seg om en løsning på lederkabalen, som gjorde at de mindre foreningene ikke fikk innflytelse.

Men under landsmøtet i Tromsø er det full åpenhet om prosessen, og det temaet de fleste er opptatt av.

Begge delegatene er fra Oslo. Lars Johnsen fra Oslo Transportarbeiderforening og Hansen fra Oslo og omegn bussarbeiderforening.

– Hvorfor skal delegatene stemme på deg?

– Jeg har et bredere erfaringsgrunnlag enn Roger. I forbundet har jeg jobbet med alle forbundets områder med unntak av buss og drosje. Da jeg jobbet i Oslo transportarbeiderforening hadde vi alle områdene med unntak av buss. Dessuten har jeg bred internasjonal erfaring, svarer Johnsen.

– Jeg har et politisk ståsted som fanger en større gruppe av medlemmene, enn det Lars har. Jeg representerer flere. Jeg har mye erfaringer fra forhandlinger fra bussen. Jeg har ikke jobbet med de andre områdene i forbundet, men det lærer jeg, sier Hansen.

Han mener det er viktig å jobbe for et nærmere samarbeid i LO og samle en del likeartete forbund for å balansere bedre mot de to store LO-forbundene, Fagforbundet og Fellesforbundet. Hansen mener at det er for mange stridigheter med andre forbund, og han tror han kan være en bedre brobygger i denne prosessen enn Johnsen.

Fraksjon

– Hva synes du om valgprosessen i forbundet?

– Nå takler vi det veldig bra. Det starta skjevt, men nå har dette rettet seg, og vi har en rimelig god tone oss i mellom, svarer Johnsen. Som er stolt av gårsdagens valgdebatt.

– LO har noe å lære av oss, sier han.

Hansen innrømmer at han var skeptisk til valgduellen i utgangspunktet.

– Men det ble morsomt selv om vi famlet litt i begynnelsen.

– Hva synes du om Hamar-konferansen?

– Vi må akseptere denne form for fraksjonering. Før valg så må folk få anledning til å snakke sammen, og da må det gis anledning til å treffes å konferere. Men det er mulig at formen har provosert litt, sier Hansen.

Med til historien hører også at konferansen smalet seg om Hansen som kandidat til å overta vervet som leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Valget foregår på tirsdag.

Annonse
Annonse