JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tostatsløsning er avgjørende

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener en politisk løsning i Midtøsten er umulig så lenge Israel nekter å godta en palestinsk stat.

– Inntil da må det internasjonale samfunnet holde liv i de palestinske selvstyremyndighetene, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han sier at mandagens møte i den internasjonale giverlandsgruppen, der Norge har lederrollen, har avfødt en felles forståelse av situasjonen, og at det ikke gagner utviklingen at noen donorland holder igjen midler i påvente av en ny politisk forhandlingsprosess.

– Det som skjer er at noen donorer trer tilbake når det politiske presset for å finne en løsning avtar. På møtet har alle parter vært til stede, og det er nå en stor grad av felles virkelighetsoppfatning, sier den norske utenriksministeren.

Møtet i Oslo var ikke noe givermøte i den forstand at landene skulle forplikte seg til nye store summer. Det var snarere snakk å gjenta gamle løfter, kombinert med forpliktelser til faktisk å levere.

Forutsetning

Den palestinske statsministeren Salam Fayyad beklager sterkt at den nye israelske regjeringen ikke engang bruker formuleringene fra Oslo-avtalen om en tostatsløsning som en forutsetning for fred.

Støre understreker at Norge og andre land ikke gir penger til de palestinske områdene som et humanitært prosjekt, men som politisk støtte til selvstyremyndighetene.

– Palestinerne er et arbeidsvillig folkeferd som under normale forhold genererer nok inntekter til at områdene klarer seg selv. Men under dagens forhold, med okkupasjon og innskrenkninger av handel og folks bevegelsesfrihet, blir dette umulig. Derfor trenger de palestinske områdene hjelp utenfra. Konsekvensene av å la selvstyremyndighetene kollapse vil være uoversiktlige og uhåndterlige, sier Støre.

Men håpløsheten som har bredd seg siden krigen mot Gaza, og den uforsonlige holdningen som statsminister Benjamin Netanyahu legger for dagen, har fått mange giverland til å holde igjen. Så langt i år har selvstyremyndighetene bare fått inn halvparten så mye fra utlandet som på samme tid i fjor.

USA gir håp

– Det er overmåte viktig å få forhandlingene om en tostatsløsning tilbake på sporet. Og jeg er forsiktig optimist. USA analyserer situasjonen på samme måte som oss. Det engasjement den amerikanske administrasjonen viser, gir håp om at noe riktig vil skje. Inntil da må det internasjonale samfunn opptre ansvarlig og sørge for at de palestinske selvstyremyndighetene får hjulene til å gå rundt. Slik hjelp må ses i et politisk perspektiv, ikke som en nødhjelpsaksjon, understreker Støre.

Den israelske delegasjon på møtet i Oslo opplyste at sperringer og restriksjoner vil bli lempet noe på, men Fayyad påpekte at det er helt andre erkjennelser som må til på israelsk side for at elementene fra Oslo-avtalen skal kunne settes ut i livet.

– Å fjerne noen kontrollposter kan nok lette litt på det ene og det andre. Men det er en helt annen holdning og tiltak på en helt annen skala som må til fra israelsk side. De må vise at de trekker seg tilbake, og at nybyggingen på våre områder stanses. Uten slike grep, er det ingen lysning på den politiske horisonten, sier Fayyad. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse