JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det går for seint med regjeringen

Snart tre måneder er gått siden regjeringens høringsfrist for gjeninnføring av forskriften om krav om arbeids- og oppholdstillatelse for utenlandske sjøfolk på utenlandske skip som opererer i norsk territorialfarvann, gikk ut. Forskriften som ble fjernet av Høyre-leder Erna Solberg da hun satt i regjering, er fremdeles ikke gjeninnført.

roy.ervin.solstad@lomedia.no

I helgen var Sjømannsforbundets region Sør-Øst samlet til konferanse på Color Magic. Der ble det vedtatt en enstemmig uttalelse som blant annet pekte på viktigheten av å få denne forskriften på plass.

Vil stå på barrikadene

Leder i Region Sør-Øst i Norsk Sjømannsforbund, Jarl Steinar Odinsen sier rett ut at nå må regjeringen få ut fingeren.

– Jeg synes det går for seint med å få innført forskriften igjen, men jeg håper at vi med denne uttalelsen får regjeringen til å skjønne alvoret. Sjøfolkene stod på barrikadene ved stortingsvalget for fire år siden. Det kommer vi til å gjøre i år også, sier Odinsen og viser til Sjømannsaksjonen i 2005 der sjøfolk i oransje t-skjorter preget valgmøter over hele landet.

Han påpeker at utflaggingen til Teekay i vinter og de to båtene til Knutsen OAS nylig, viser at sjøfolk aldri har noen garanti for sikre arbeidsplasser.

Utfordrer regjeringen

Regionlederen er selv medlem i Arbeiderpartiet og er aktiv i lokallaget i Arendal, uten at det får ham til å dempe kritikken mot regjeringen som ledes av hans egen partifelle.

– Selv om regjeringen har innfridd de maritime løftene de ga i Soria Moria, så må det være lov å være kritisk til eget parti. Som tillitsvalgt i Norsk Sjømannsforbund er det i hvert fall helt uproblematisk. Jeg forventer faktisk at forskriften om krav til arbeids- og oppholdstillatelse for de utenlandske sjøfolkene blir gjeninnført innen valget, poengterer han.

Han er også helt klar på hva han mener regjeringen bør gjøre hvis den får fortsette etter valget i september.

– Da skal kampen mot sosial dumping til sjøs vinnes og vi skal sikres mulighet til å allmenngjøre norske tariffavtaler på norsk sokkel, fastholder Odinsen, og kaster dermed en maritim utfordring i fanget på Stoltenberg-regjeringen.

Tverrpolitisk enighet

Norsk Sjømannsforbunds landstyre gikk tidligere enstemmig inn for å støtte valgkampen til de rødgrønne partiene. Landsstyret viste til at regjeringen har innfridd sine maritime løfter i inneværende stortingsperiode, og at en fortsatt rødgrønn regjering vil være den beste garantisten for at det fortsatt skal være arbeidsplasser til norske sjøfolk i fremtiden. Landsstyrets enstemmige vedtak kom ikke overraskende på Odinsen, til tross for at det sitter både FrP- og Høyre-sympatisører i forbundets landsstyre.

– Sjøfolk har mange ulike politiske ståsteder, men selv Høyre- og FrP-folk innser at det er de rødgrønne som best sikrer våre arbeidsplasser til sjøs, sier han.

Lover ny aksjon

Faktisk så frykter Odinsen at den rødgrønne maritime politikken kan ha blitt en sovepute for sjøfolkene.

– Ja, jeg er redd for det, men utflaggingen i Teekay og Knutsen viser at vi fremdeles må sloss for arbeidsplassene våre, og det skal vi gjøre foran dette valget også. Jeg kan love at sjøfolkene kommer til å være like synlige i årets valgkamp, som vi var sist, sier en offensiv leder av Sjømannsforbundets region Sør-Øst, Jarl Steinar Odinsen.

Annonse

Flere saker

Annonse