JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra Volvo til EU-parlamentet

Før var han klubbleder hos Volvo. De neste fem årene skal Olle Ludvigsson kjempe for faglige rettigheter i et kraftig høyredreid EU-parlament.

Olle Ludvigsson håper det skal være mulig å få endret EUs utstasjoneringsdirektiv for å bøte skadene fra en serie dommer i EF-domstolen de siste årene. Men i en samtale med svenske LO-Tidningen innrømmer han at det ikke blir lett med den svake stillingen de sosialdemokratiske partiene får i det nye parlamentet. Han trøster seg med at det er lettere å finne løsninger på tvers av partigrensene i EU-parlamentet i den hjemlige riksdagen.

– Dessuten finns det en del faglige representanter som ikke hører til sosialdemokratene, men vi er enige når det kommer til faglige friheter og rettigheter. Det har jeg merket når jeg er ute i Europa, sier den ferske EU-parlamentarikeren.

Braknederlag for sosialdemokratene

Valget på nytt EU-parlament ble først og fremst et braknederlag for de sosialdemokratiske partiene i Europa. I både Storbritannia og Frankrike måtte de sosialdemokratene nøye seg med 16 % av stemmene. I Tyskland kom de så vidt over 20 %. Samlet ligger den sosialdemokratiske gruppa i parlamentet an til å få 159 av de 736 plassene. En tilbakegang på 58 plasser.

De eneste landene der de sosialdemokratiske partiene fikk flest stemmer var Malta (55 % for arbeiderpartiet)

– Hellas (36,7 % for Pasok)

– Sverige (24,6 for sosialdemokratene)

– Danmark (21,2 % for sosialdemokratene)

Alle valgresultatene kan du studere her.

Konservative holdt stillingen

Atskillig bedre gikk det for alliansen av kristeligdemokrater og konservative. Med 36,3 % av stemmene holdt de praktisk talt stillingen fra forrige valg. I det nye parlamentet vil denne gruppa bli klart størst, med 267 mandater.

Grønn framgang

De eneste grupperingene som gikk fram fra forrige EU-valg var de grønne og gruppa med diverse ytterliggående nasjonalistpartier. De grønne økte oppslutningen fra 5,5 til 6,9 % og vil få 51 plasser i parlamentet. En av disse plassene inntar fransknorske Eva Joly.

Nasjonalister i støtet I flere land gjorde ytterliggående nasjonalistpartier med klare antimuslimske programmer et godt valg. I Nederland fikk Geert Wilders Frihetsparti 17 % av stemmene. I Ungarn fikk det beslektede partiet Jobbik 14,7 %. Også i Storbritannia gjorde nasjonalistene et godt valg og fikk inn to representanter.

– Disse partiene henter stemmer fra folk som føler seg krenket av eliten, misforstått og ekskludert fra samfunnet og mediene, er forklaringen forsker Alfred Pijpers ved det nederlandske Clingendael-instituttet gir på nasjonalistenes framgang.

Få deltok

Valgdeltakelsen ble som vanlig lav. 43,1 % ifølge prognoser fra klokka 3 i natt. Et av de få landene de valgdeltakelsen gikk opp, sammenliknet med forrige EU-valg, var Sverige.

Annonse
Annonse