JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Bryt EØS-tabuet

EØS blir et tema i regjeringsforhandlingene hvis de rødgrønne vinner valget, sa nestleder i SV, Audun Lysbakken, da han innledet den faglig politiske debatten på Transports landsmøte.

torgny.hasaas@lomedia.no

Han pekte på en rekke negative konsekvenser av EØS-avtalen som at det ikke er mulig å få plass et ordentlig industrikraftregime, at utenlandske transportfirmaer transporterer i Norge og ikke minst tjenestedirektivet.

– Vi må bryte EØS-tabuet. Vi må få alternativene på bordet. Vi er svært glad for vedtaket fra LO-kongressen om å kreve en utredning om EØS. SV ønsker å åpne en debatt om EØS-spørsmålet, og dette vil være et viktig krav for SV i forhandlingene om en ny Soria Moria-erklæring, sa Lysbakken.

– Vi skal komme til livs anbud innen velferdsstaten. Dette kommer fra EØS-avtalen som har blitt en absurd overbygning som detaljstyrer på mange områder.

Samferdsel

Lysbakken innledet til debatt sammen med samferdselspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Torstein Rudihagen.

Rudihagen la naturlig nok mest vekt på samferdselsspørsmål, og påpekte både at krisa på jernbanen nå er et resultat av høyresidas politikk. Bondevik-regjeringa tvang Jernbaneverket til å si opp mange ansatte med spesiell kompetanse. I stedet skulle oppdragene ut på anbud i et marked som ikke fantes.

Rudihagen var stolt av regjeringa som var den første regjeringa på mange år som hadde oppfylt Nasjonal Transportplan.

Han understrekte også det gode samarbeidet mellom transportfraksjonen på Stortinget og Transportarbeiderforbundet.

Krisa

Begge talerne var opptatt av hva krisa har gjort med arbeidslivet. Lysbakken viste hvordan høyresida ønsker å bruke skattelette som et middel mot krisa, men dette er ikke regjeringas politikk. Det er et mål å hindre at «prisen for krisen», veltes over på vanlige folk.

Rudihagen understrekte det gamle ordet fra Einar Førde: «Vi er alle sosialdemokrater». Han mente at det folk i Norge ønsker mer fellesskap ikke mindre.

– Vi må få opp fronten mot høyresida. Et borglig flertall på Stortinget, vil føre en borgerlig politikk, sa Ap-politikeren, og understrekte at det fagligpolitiske samarbeidet er viktig.

– Samarbeidet mellom den rødgrønne-regjering og fagbevegelse er ikke samrøre, det er samspill. Vi har et interessefellesskap.

Lysbakken nevnte også flere saker han ønsket å gå videre med. Blant annet ønsket han å gjøre allmenngjøring av tariffavtaler lettere.

Annonse
Annonse