JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter tøffe tak i høyrestyrt EU

– Et tilbakeslag, sier den svenske LO-lederen Wanja Lundby-Wedin om resultatet av valget på nytt EU-parlament.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Dette kommer til å bli veldig tøft for arbeidstakere og for fagbevegelsen, sier hun i et intervju med LO-Tidningen.

Lundby-Wedin er også president i Den europeiske faglige samorganisasjonen (EFS). Hun frykter det nå vil bli atskillig vanskeligere å få gjennomslag for saker som en revisjon av utstasjoneringsdirektivet og en egen sosial protokoll som en del av EUs avtaleverk.

Valgresultatet i Sverige er LO-lederen noe mer fornøyd med. Etter å ha gått tilbake i tre strake EU-valg holdt sosialdemokratene denne gangen stillingen.

Piratene erobrer LO

Den store overraskelsen i det svenske EU-valget ble Piratpartiet. Et parti som har vokst fra promillestørrelse til en oppslutning på 7,1 % i kjølvannet av Pirate Bay-rettssaken.

En valgundersøkelse fra SVT viser at partiet også har blitt populært blant de LO-organiserte. 8,77 % av de LO-organiserte stemte på piratene. Det er godt over landsgjennomsnittet og gjør piratene til det tredje største partiet blant de LO-organiserte, etter Socialdemokraterna og Vänsterpartiet.

Sjokkerte briter

Britisk LO (TUC) er sjokkerte over framgangen til det innvandrerfiendtlige Nasjonalistpartiet, som vant to seter i EU-parlamentet.

– Dette skyldes ikke noe dramatisk skifte i politiske holdninger, hevder likevel visegeneralsekretær Frances O’Grady.

Han mener resultatet heller henger sammen med folks frustrasjon etter alle avsløringene om britiske politikeres skandaløse bruk av skattebetalernes penger til å dekke egne private utgifter.

– Folk vil lære de tradisjonelle partiene ei lekse, mener TUC-visegeneralsekretæren. Han forsikrer at TUC vil fortsette sin kamp mot de ytterliggående høyrekreftene.

Stjal venstresidens klær

Høyresiden vant EU-valget ved å stjele venstresidens politiske dagsorden, mener professor Simon Hix ved London School of Economics.

– De fleste sentrum-høyre-partiene har overtatt sosialdemokratenes dagsorden og er nå for å bruke offentlige midler for å motvirke den økonomiske krisa. Sosialdemokratene gjorde ingenting for å presentere andre løsninger, oppsummerer han i et intervju med nettstedet EurActiv.com.

Professoren mener mangelen på ideologiske forskjeller mellom de to hovedblokkene viste seg å være fatal for sosialdemokratene. Sentrum-høyre-partiene greide å overbevise velgerne om at de er best til å styre økonomien effektivt, hevder han.

Annonse
Annonse