JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samferdsel redder arbeidsplasser

Dårlig samferdsel gjør at arbeidsplasser går tapt, hevdet LO-leder Roar Flåthen på Transport-landsmøtet.

torgny.hasaas@lomedia.no

– Dårlige transportforhold gir flere tapte arbeidsplasser enn nivået på norske lønns- og arbeidsforhold, sa Roar Flåthen da han innledet til debatt på Transportarbeiderforbunds landsmøte.

I talen sin la han stor vekt på samferdselspolitikk. Han mente at samferdselspolitikk har kommet mye høyere på dagsorden i LO ikke minst takket være Transportarbeiderforbundet. Dette igjen hadde gjort at den rødgrønne regjeringa hadde prioritert samferdsel mye høyere.

Flåthen sammenlignet Norge med resten av Europa.

– Mange europeisk fagorganisasjoner har ikke noen dialog med regjeringa. Deres eneste verktøy for å nå fram med sine synspunkter er å gå i gatene. Slik er det ikke i Norge. I Norge har LOs politikk blitt regjeringas politikk, sa Flåthen.

Sentrale forhandlinger

Han kommenterte også tariffspørsmål, og holdt fram det norske systemet med sentrale avtaler som viktig. Sentrale tarifforhandlinger motvirker lønnsforskjeller, og at det er arbeidsgiverne som ønsker lokale forhandlinger.

– Det samme vil Erna Solberg og Siv Jensen. De vil ha vekk de sentrale forhandlingene og vil at lønna avgjøres lokalt. Men det er sammen vi oppnår resultater, sa Flåthen og pekte på en rekke av de resultatene LO har oppnådd i sentrale forhandlinger.

Men han pekte på en problemstilling som han ville jobbe videre med, garantiordninger. Lavlønnsgarantien må høyere opp på dagsorden.

– Det er ikke alle bransjer hvor konkurransekraften er så stor at de klarer å holde følge. Da er det nødvendig med lavlønnsgarantier som sikrer de ansattes lønnsutvikling, sa Flåthen og høstet applaus fra salen for dette.

– Det er mulig å si at LO ikke har oppnådd nok for de lavlønte, men hvem andre er det som setter de lavlønte på dagsorden, spurte Flåthen.

Også Flåthen tok opp den politiske situasjonen og varslet at LO kommer til å sende brev til de politiske partiene for å få svar på de kravene som medlemmene har kommet fram med gjennom medlemsdebatten.

Arbeidsmiljøloven

Han advarte nok en gang mot de borgerlige partiene.

– Vi vet hva vi får. Vi kjenner konsekvensene. Det er ikke så lenge siden de var ved makta. Da gikk de til angrep på de faglige rettighetene, ytelsene til de arbeidsløse og arbeidsmiljøloven, sa LO-lederen, og pekte også på den storstilte skoleprivatiseringen som var planlagt før stortingsvalget for fire år siden.

– De har ikke glemt forslaget til Arbeidsmiljølov. Det ligger i en skuff klart til å bli tatt fra igjen, og Siv Jensen går med nøkkelen rundt halsen, sa Flåthen og fikk salen med seg på en slik vurdering.

Han avsluttet talen sin med en rundhåndet takk til Per Østvold for den innsatsen Østvold har gjort som forbundsleder.

– Du har vært tøff, målretta og konstruktiv. Men når vedtaket er fattet har du vært lojal mot vedtaket selv om du egentlig var i mot, sa Flåthen som mente at dette var akkurat slik en tillitsvalgt skal oppføre seg.

Annonse

Flere saker

Annonse