JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingspensjon som for folk flest

Stortingspolitikernes gullkantede pensjon blir borte fra høsten. Folkevalgte, statsminister og statsråder får i framtiden pensjonsvilkår som folk flest.

– Vi foreslår en ny tjenestepensjonsmodell som er godt tilpasset og bygger på prinsippene i pensjonsreformen. Det vil bringe Stortingets pensjonsordning på linje med alle andre, sa utvalgsleder, tidligere finansminister og nåværende fylkesmann i Hedmark, Sigbjørn Johnsen (Ap), da han tirsdag overrakte Stortingets pensjonsutvalgs innstilling om fremtidig pensjonsordning for stortingsrepresentanter og statsråder.

Utvalget foreslår at alle stortingsrepresentantene fra 1. oktober får en nettoordning som gir en livsvarig årlig ytelse i tillegg til folketrygden. For å nå 66 prosent av sluttlønn er det forutsatt en full opptjening på 30 år.

– Vår modell har et overordnet prinsipp om at det skal være enkelt å forstå og effektivt å forvalte, sier Johnsen.

Det er Statens pensjonskasse som skal administrere Stortingets pensjonsordning.

Videreføres

De som allerede har opptjente rettigheter fra den gamle «gullpensjonen» får beholde dem. Det innebærer blant annet at det som kalles 75-årsregelen beholdes. De som fortsetter i politiske verv, kan få utbetalt pensjon dels etter ny ordning, dels etter gammel.

Pensjonsutvalget vil også fjerne dagens ordninger med ventegodtgjørelse og etterlønnsordninger. I stedet foreslås det en etterlønnsperiode på opp til 12 måneder og rett til dagpenger på lik linje med andre arbeidstakere.

Rammer statsministeren

Utvalget ønsker et tak på pensjonsgrunnlaget på 12 G. Det utgjør en årslønn på 843.072 kroner per mai 2008. Statsministeren er dermed blant dem som i framtiden kan regne med en dårligere pensjonsordning, i og med at statsministerlønna nå er på godt og vel 1,2 millioner kroner.

– Statsministeren er fremst blant likemenn. Regjeringen har selv laget retningslinjer om at grunnlaget ikke skal overstige 12 G, og da må det også gjelde statsministeren, sier Johnsen.

Som lett humoristisk legger til at det nok ikke skal være en gullkantet pensjonsordning som skal være hovedmotivasjonene for en statsminister.

Bredt utvalg

Stortingets pensjonsutvalg ble nedsatt i 2007 og har vært bredt sammensatt med representanter fra alle de politiske partiene samt fagfolk.

I august i fjor ble det kjent at Riksrevisjonen mente at seks tidligere stortingsrepresentanter skulle ha fått urettmessig pensjonsutbetalinger. Økokrim besluttet i vinter å etterforske sakene, og henla deretter tre av sakene deriblant sakene mot de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik. Etterforskningen mot Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp) og Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap) pågår fortsatt. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse