JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Livsfare i sveiseverksteder

Giftig røyk og farlig støv tar livet av ansatte i sveiseverksteder. Åtte av ti bedrifter bryter arbeidsmiljøloven.

De omfattende og alvorlige bruddene på arbeidsmiljøloven framgår av inspeksjoner Arbeidstilsynet har gjennomført i 594 virksomheter landet rundt.

– Sveiserøyk og metallstøv fører til luftveisproblemer og kreft. Uten nødvendig beskyttelse kan dette ta år av livet ditt, sier prosjektleder Gry Koller i Arbeidstilsynet til Dagsavisen.

For tidlig død

Direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet ser alvorlig på den omfattende mangelen på sikring av arbeidstakere som jobber med sveising og annet varmt arbeid.

– Arbeidsgiveren har ansvaret for at arbeidet blir utført på en slik måte at arbeidstakerne ikke blir utsatt for skader eller sykdom. Vi vet at varmt arbeid kan forårsake alvorlige helseskader, særlig i luftveiene på grunn av giftig gass og støv, sier Svendsen.

– Dersom arbeidsgiverne ikke gjør det loven krever, kan arbeidstakerne bli syke. I verste fall må de slutte i jobben, og lider en for tidlig død, tilføyer hun.

Mange dør hvert år

400-500 arbeidstakere dør årlig av kreft og luftveislidelser, ifølge Arbeidstilsynet. Hvor stor andel av disse som jobber i virksomheter som driver med sveising og varmt arbeid, kan ikke Koller anslå, men trolig er andelen betydelig.

– Mange av dem som jobber med sveising, vet ikke hvilke skader de risikerer, hva slags stoffer de blir utsatt for og i hvor store konsentrasjoner. Derfor beskytter de seg heller ikke, påpeker Koller.

– Men det er mulig å sikre seg?

– Vernetiltaket er stort sett bruk av maske. Det er snakk om enkle hjelpemidler, svarer Koller.

I henhold til gjeldende lovverk skal virksomheter vurdere alle arbeidsoperasjoner for å finne ut hva som kan føre til helseskader. De skal også lage konkrete planer for hvordan farlige forhold skal fjernes. Men inspeksjoner som Arbeidstilsynet gjennomførte i fjor og tidligere i år, viser altså at hele åtte av ti bedrifter bryter loven. I gjennomsnitt har hver av dem nå fått hele fire pålegg fra Arbeidstilsynet. (ANB)

Annonse
Annonse