JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fiskerne vil ha høyere ledighetstrygd

Fiskere får 360 kroner dagen i ledighetstrygd. Vanlige arbeidstagere kan få over 1.100 kroner. Denne urettferdigheten vil Sjømannsforbundet og Norges Fiskarlag til livs.

roy.ervin.solstad@lomedia.no

Ifølge Nav sine egne nettsider vil gjennomsnittet for utbetalte dagpenger ligge på 62,4 prosent av lønna man hadde før man ble arbeidsledig. Samtidig setter Nav et øvre tak på drøyt 421.000 kroner for hva det kan beregnes dagpenger av. Et vanlig arbeidsår for de som jobber fem dager i uka er på totalt 230 dager. Dermed vil maksimal dagpengesats være drøyt 1.140 kroner dagen.

Det er mer enn tre ganger så mye som fiskerne får når de mister jobben.

Viktig for rekrutteringen

Nå foreslår Fiskarlaget og Norsk Sjømannsforbund at også fiskernes arbeidsledighetstrygd skal beregnes ut fra det de faktisk har tjent tidligere. Dagens ordning med fast sats gir mange en svært lav ytelse i forhold til inntekten.

- Det er viktig for oss at fiskere tilbys ordninger som er på linje med det som er definert som rimelig i det norske samfunn for øvrig. Det er selvsagt viktig for den enkelte fisker å få større trygghet for sin økonomiske situasjon, men også for at fiskeryrket fortsatt skal være interessant å satse på for unge mennesker, sier generalsekretær Jan Skjærvø i Norges Fiskarlag og Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund.

Til departementet

De to organisasjonenes arbeid med denne saken har vært gjort i forståelse med myndighetene, og arbeidsgruppens forslag er oversendt Fiskeri- og kystdepartementet.

Fiskarlaget og Sjømannsforbundet forventer at det skal være mulig å få på plass det nye regelverket fra kommende årsskifte.

Annonse
Annonse