JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Pensjonsskjevheter må rettes opp

LO-leder Roar Flåthen tror ikke at pensjonssystemet i offentlig sektor kommer til å overleve lenge uten å rette opp de sosiale skjevhetene.

torgny.hasaas@lomedia.no

– Det er altfor mange og flere og flere som faller utenfor den offentlige pensjonsordningen, og det kan vi ikke leve med. Dessuten vil det bli reaksjoner på at offentlig ansatte ikke får anledning til å ha inntekt ved siden av pensjonen. Dette gjør det nødvendig å endre ordningen, sier LO-leder Roar Flåthen.

Nødvendig endring

Han sier at de var nødt til å reforhandle pensjonsordningen på grunn av endringene i Folketrygden.

– Da hadde vi to valg, vi kunne videreføre dagens ordninger med tilpasninger, eller lage et nytt system. Vi hadde muligheten til å få et nytt system, men vi på arbeidstakersiden sto ikke samlet og utnyttet det forhandlingspotensialet som vi hadde, sier Flåthen.

To milliarder

– Noen mener at det hadde vært mulig å få ut to milliarder kroner mer til pensjon?

– Det kunne sikkert ha vært 2,5 og 3 milliarder kroner også, hvis vi hadde stått sammen. Men det gjorde vi altså ikke, slår LO-lederen fast.

Det var først og fremst Unio og Akademikerne som ville videreføre dagens ordning. Hvor den forholdsvis korte opptjeningstida og sluttlønnsordningen gjør at det er lønnsomt for deres medlemmer.

Må bli rettferdig

Men Flåthen tror ikke at det går an å fortsette en ordning der mange som betaler inn ikke får noe ut. Etter pensjonsreformen vil det være mulig å tjene penger ved siden av pensjonsinntekt for ansatte i privat sektor. Flåthen tror at også offentlige pensjonister etter hvert vil kreve det samme.

– Jeg vet ikke hvordan og når en endring kommer, men det er nødvendig før eller siden. Men først må vi evaluere hvordan ordningen fungerer, sier LO-lederen som ikke selv satt ved forhandlingsbordet, men er godt oppdatert på resultatet.

Annonse

Flere saker

Annonse