JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kollapser under FrP

Mens verden blør, blomstrer Norge, skrev The New York Times nylig. Den nordiske modellen har slått til med full kraft under finanskrisen. Frp vil rive den ned.

stig.christensen@lomedia.no

Handlingsregelen har fungert godt under Stoltenberg-regjeringen. Spare i gode tider og bruke mer av avkastningen fra oljefondet i dårlige tider. Dermed har finansminister Halvorsen og regjeringen gått høyt på banen og møtt finanskrisen offensivt.

The New York Times sa det slik: «Et økonomisk blomstrende Norge gir verden en økonomisk lekse. Da kapitalismen var på vei til å kollapse i fjor høst, gjorde Norges sosialistiske finansminister og frimarkedsskeptiker Kristin Halvorsen mer enn å hovere. Hun handlet.» Avisen legger til at Norge har styrket sin «fra vugge til grav-velferdsstat».

Dette har ført til at det norske folket er langt mindre rammet av den økonomiske krisen enn svært mange andre. De rødgrønne har scoret stort på sin håndtering av finanskrisen og Siv Jensen var nesten ikke inne på saken i sin landsmøtetale. Altså en statsministerkandidat som ikke berører et av de mest brennende spørsmål for det norske folket. En dårlig sak for FrP.

Og verre vil det bli hvis Fremskrittspartiets politikk på området arbeidsliv og fagbevegelse slår igjennom. Da LO-Aktuelt nylig intervjuet ledere av de ulike arbeidstakerorganisasjonene, svarte både YS-lederen og lederen for Akademikerne at de fryktet konsekvensene av FrPs holdning til landsomfattende kollektive avtaler. Får FrPs tariffpolitikk virke, med lokale avtaler på bedriftene, blir det lite igjen av den norske modellen.

Tore Eugen Kvalheim i YS påpeker at denne modellen har gitt styringsmuligheter, og at dette grepet kan tapes i et FrPstyrt Norge. Konsekvensen av FrPs syn er nemlig at fagbevegelsen svekkes gradvis, ved at kollektive avtaler på sikt viker for lokale avtaler mellom partene. En sterk fagbevegelse er en forutsetning for den norske modellen, og man får ikke en sterk fagbevegelse uten landsomfattende kollektive avtaler.

Uten bindende sentrale avtaler, blir klubbenes slagkraft svekket. Styrkeforholdet på bedriftene går i arbeidsgivers favør, og bedriftsledelsen vil ha lettere for å få det siste ordet i forhandlingene, hvis det da i det hele tatt føres reelle forhandlinger lokalt.

Fremskrittspartiet vil gjøre det lettere for bedrifter å ha midlertidig ansatte. LO og de andre vil ha sikkerhet for arbeidstakerne, slik at de vet at de har en trygg jobb å gå til og kan få lån i banken fordi de har en fast inntekt. YS-lederen mener det er nok et eksempel på at FrP faller ned på arbeidsgivernes standpunkt, ikke arbeidstakernes. Dette er en svært presis observasjon.

FrP i Norge og den svenske regjeringen har mange felles standpunkter, og det kan være klokt å se til Sverige for å kunne forestille seg hva en norsk FrP-regjering vil gjennomføre. Under Reinfeldt har svenskene solgt offentlig eiendom for 103 milliarder kroner. Siv Jensen går sterkt inn for skattelette, og ved å se til Sverige kan vi kanskje få noen hint om hva vi har i vente. Der har regjeringen gitt skattelette til de rikeste på 65 milliarder kroner.

LO-Aktuelt nr. 10/2009

Annonse
Annonse