JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisekrav fra Paris

KRISE: Ledere fra de fleste arbeidstakerorganisasjoner i Europa møttes i Paris i slutten av mai. Den økonomiske krisa sto på dagsorden.

torgny.hasaas@lomedia.no

Forsamlingen vedtok «Paris-deklarasjonen» som skal være fagbevegelses svar på krisa under mottoet: «bekjemp krisa og vinn etterspillet».

Pariskonferansen er et midtveismøte mellom Den europeiske faglige samorganisasjonens (EFS) kongress i Sevilla og neste kongress som blir avholdt i Athen i 2011.

– Nå har vi fått fokus på den galskapen som har vært. Selv høyrepartiene mener nå at det er behov for mer kontroll, sier LO-leder Roar Flåthen som kom rett fra meklinga i offentlig sektor til møtet i Paris.

– Det er nå det er rom for å gjøre ting som fagbevegelsen har krevd, men jeg er redd for at dette rommet blir borte og en kommer raskt tilbake til den situasjonen som var før krisa, sier Flåthen.

Han mener at det er nå momentet til å få økt regulering av finansmarkedet. For å utforme dette er det et behov for at det blir nedsatt en finanskommisjon. LO har fått positive signaler om dette.

Paris-deklarasjonen setter opp en del punkter som er viktig for å bekjempe krisa: • Det må investeres i en utvidet europeisk redningsplan

– Styrke velferdssystemene for å hindre sosial utelukkelse

– Styrke arbeidstakerrettigheter, og gjøre slutt på kortsiktig markedstenking

– Høyere lønn og sterkere kollektive forhandlinger

– Europeisk solidaritet som beskyttelse mot finanskapitalens herjinger

Flåthen synes det er viktig at det eksisterer en sterk europeisk fagbevegelse og EFS’ rolle er viktig som et talerør inn til EU-systemet.

– Gjennom EFS har Norge ofte lettere tilgang til EU, enn det den norske regjering har, sier Flåthen. Han understreker at ikke minst de fire dommene og kampen om utstasjoneringsdirektivet gjør at det EFS er viktig.

Europeisk fagbevegelse mistet mange medlemmer allerede før finanskrisa, men mister fortsatt medlemmer. I tillegg synker inntektene når ledigheten øker. For LO er det viktig fortsatt å bidra til at EFS kan opprettholde aktiviteten.

LO-Aktuelt nr. 10/2009

Annonse
Annonse