JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statoil vedtok millionbot

Både Statoil ASA og Jernbaneverket er ilagt millionbøter for dødsulykker på jobb i 2005. Begge har vedtatt bøtene, skriver nettstedet til bladet Arbeidsmiljø.

Statoil ASA er ilagt en bot på 5 millioner kroner etter en dødsulykke i 2005, mens Jernbaneverket har fått en bot på 2 millioner etter at en ansatt omkom samme år ved en togpåkjørsel, skriver Arbeidsmiljø.

Statoils bot er den nest høyeste som er ilagt for brudd på arbeidsmiljøloven i Norge, melder Arbeidstilsynets nettsider. Den høyeste ble ilagt Store Norske Spitsbergen Grubekompani i forbindelse med en dødsulykke i Svea-gruven sommeren 2005.

Manglet samarbeid om sikkerhet

Ulykken som Statoil er bøtelagt for, skjedde på Kristin-plattformen ved at en 45 år gammel mann kom i klem i en hydraulisk dør nede i et av plattformens skaft. Han jobbet for en av underleverandørene til Aker Kværner Stord.

Det er det manglende samarbeidet mellom Statoil og Aker Stord, særlig når det gjelder sikkerhet, som politiet ser på som spesielt alvorlig.

Informerte ikke

I følge politiet unnlot Statoil å informere Aker Stord om risikoen knyttet til de hydrauliske dørene, og selskapet informerte heller ikke om at de hadde fått melding om at ansatte ikke tok tilstrekkelig sikkerhetshensyn ved passering av dørene. Dessuten ble dørene ikke tilstrekkelig merket, skriver nettstedet videre.

– Forelegget er vedtatt. Det er vi glad for. Det innebærer at Statoil tar ansvar i denne alvorlige saken, sier politiadvokat Sverre Hetland ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til tidsskriftet Arbeidsmiljø.

Også Jernbaneverket vedtok

Boten Jernbaneverket har fått, er ilagt fordi det ikke hadde kartlagt risikoforhold godt nok og heller ikke hadde gode nok rutiner for å forebygge denne type ulykker.

En 62 år gammel ansatt omkom da han ble påkjørt av toget i forbindelse med nattarbeid på skinnegangen. Mannen var alene da ulykken skjedde.

Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen er fornøyd med at politiet tar brudd på arbeidsmiljøloven alvorlig og at Jernbanevernet nå har utarbeidet tilfredsstillende rutiner på området, siterer nettstedet.

Også denne boten er vedtatt.

Annonse
Annonse