JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen oversikt over drepte afghanere

Forsvarsdepartementet har ingen tall over hvor mange afghanere norske soldater har drept i krigen i Afghanistan.

Avtroppende direktør Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning synes det er uheldig at norske myndigheter ikke har statistikk over hvor mange liv norske soldater har tatt.

– Hvem dreper vi? Og på hvilke måter dreper vi dem? For å være sikker på at man opptrer i henhold til folkerettens bestemmelser, er det en forutsetning at man faktisk har oversikt over dette, sier han til Ny Tid.

Han etterlyser statistikk som inneholder opplysninger om den avdøde, hvordan personen døde og om hvilken rolle de norske soldatene spilte i operasjonen.

Flere grunner

Forsvarsdepartementet viser til flere grunner for at de ikke har en slik oversikt. Ofte blir drepte og sårede raske fraktet bort av Taliban, noe som gjør det vanskelig å få korrekt informasjon. Det er også ønskelig å unngå en tallkrig med Taliban om hvor mange som er drept.

– Vi måler ikke operasjonenes vellykkethet etter hvor stort antall opprørere som er omkommet, forklarer Marita Isaksen Wangberg, kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsdepartementet.

Ytterligere en grunn er at norske soldater ofte deltar i operasjoner med styrker fra andre land. Det vil da være vanskelig å avgjøre hvilket land som skal stå ansvarlig, ifølge Wangberg.

– Ingen sivile

Til tross for at det ikke finnes noen oversikt over drepte, er Forsvarsdepartementet sikre på at norske soldater ikke har tatt sivile liv. De trefningene norske soldater har vært involvert i, har skjedd på god avstand fra bebygde områder, ifølge Wangberg.

Det er en utbredt oppfatning at Taliban forsøker å gi inntrykk av at det er store sivile tap.

– Opprørene har et handlingsmønster hvor de i det ene øyeblikket er «sivile», for i neste å organisere seg, ta til våpen og skyte på ISAF-styrkene. De som da omkommer fra opprørernes side, blir fra deres side ofte omdefinert til sivile, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse