JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Modige hjelpere

Hver eneste dag dør sivile av krigens etterlatenskaper. Dødsfall som rammer tilfeldig og brutalt. Et forbud mot våpen er ikke sannsynlig. Men et forbud mot våre mest destruktive våpen er ikke lenger utopi.

Selv et vindpust kan detonere en klasebombe. Meningsløse dødsfall kan unngås på grunn av forbudet mot klasevåpen. Norsk Folkehjelp jobber aktivt på det politiske plan. Folkehjelpa har gjort en formidabel innsats for å få til internasjonalt forbud mot klasevåpen.

Forbudet mot klasevåpen er en viktig seier. Forbudet er viktig for å verne sivile.

I Norge kunne en fornøyd statssekretær i forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, nylig destruere det første partiet med norske klasevåpen. Men det gjenstår mye. USA har for eksempel ikke skrevet under konvensjonen. Håpet er uansett at forbudet vil virke preventivt, også for de landene som ikke signerer avtalen.

Forbudet mot klasevåpen viser at det nytter. At den ukuelige innsatsen til organisasjoner som Folkehjelpa skaper politisk grunnlag for begrensninger av krigens lidelser.

Norsk Folkehjelp er arbeiderbevegelsens egen hjelpeorganisasjon, tuftet på arbeiderbevegelsens verdier. Folkehjelpa skal jobber humanitært og politisk for en mer rettferdig verden, uten undertrykking, overgrep, diskriminering og rasisme.

Folkehjelpa er på dette området modigere enn mange andre hjelpeorganisasjoner.

Norsk Folkehjelp tør å ta stilling i konflikter. Våger å sette demokrati og menneskeverd over nøytraliteten. Folkehjelpa våger å jobbe for å bygge motmaktstrategi i land hvor det er store forskjeller og mye urettferdighet.

– Vi er en annerledes humanitær organisasjon med et politisk mandat. Det vi gjør internasjonalt er nøyaktig det samme som fagbevegelsen gjør her hjemme, sier folkehjelpas generalsekretær Petter Eide.

Han mener bestemt at det ikke finnes et eneste fattig land i verden, bare en mengde fattige mennesker. Fordi noen vil at det skal være sånn. Og når noen vil at det skal være sånn, betyr det at noen er villig til å bruke makt for å berike seg selv. Bruke krig for å sikre makt, land og verdier. Det å drive hjelpearbeid passer ofte dårlig inn i planene til undertrykkere.

Undersøkelser viser også at det blir farligere og farligere å være bistandsarbeider. Frivillige hjelpeorganisasjoner opplever en stadig mer brutal verden, bokstavlig talt på kroppen. Bistandsarbeidere blir oftere enn før direkte angrepet i konfliktområder. Men modige hjelpere legger frykten til side, og gir mennesker i konfliktområder håp om en bedre verden.

Innsatsen er uvurderlig. Vi trenger sterke stemmer. Vi trenger ildsjeler. Vi trenger folk som våger. Vi trenger Norsk Folkehjelp.

Annonse
Annonse