JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stiller gjerne i Stortinget

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) avviser at hun har reagert sent i saken om Forsvarets sikkerhetstjeneste.

Høyre ber Strøm-Erichsen om å møte i Stortinget for å forklare saken, noe hun gjerne gjør.

– Selvfølgelig vil jeg gjøre det, hvis Stortinget ber om det. Jeg skal forklare saken slik Stortinget ønsker, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Måtte ha indisier

Høyre vil spørre henne om hva hun har gjort i saken det året det tok fra EOS-utvalget ba om et bedre regelverk for FOST, til saken havnet hos Kripos for et par uker siden.

Strøm-Erichsen avviser at hun har handlet sent.

– Med en gang vi fikk bekymringsmeldinger om FOST i fjor, satte vi i gang et organisatorisk arbeid. Det er vi i ferd med å fullføre, og så får vi se hva etterforskningen fører til, sier hun.

– Kunne forholdene ha blitt anmeldt før?

– Nei, da hadde vi gjort det før. Det å gå til politiet og be dem vurdere etterforskning gjøres når saken er alvorlig, når vi har noe konkret og kan gi dem indisiene, sier Strøm-Erichsen.

– Bare to saker

Forsvarsministeren sendte fredag ute en pressemelding hvor hun gjorde det klart at etterforskningen til Kripos dreier seg om to hendelser hvor FOST kan ha bedrevet uhjemlet overvåking av datatrafikk. Det ene tilfellet dreier seg om Slottet, det andre om regjeringskvartalet.

Strøm-Erichsen sier hennes departement ikke vet om flere tilfeller hvor loven kan ha blitt brutt.

– Det er basert på disse to sakene. Vi kjenner ikke konkret til noen flere saker, sier hun.

Departementets gjennomgang av instruksen til FOST vil avvente politietterforskningen i saken. FOST ble fredag siktet for ulovlig overvåking i samsvar med paragraf 48 a om foretakssiktelse.

Strøm-Erichsen åpner for at deler av FOSTs virksomhet kan bli flyttet til de hemmelige tjenestene, noe forsvarssjef Sverre Diesen har tatt til orde for.

– Vi jobber med en stor og omfattende instruks for FOST. Så får vi se om det er oppgaver i FOST som kan legges andre steder, sier Strøm-Erichsen.(ANB-NTB)

Annonse
Annonse