JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Baasland i retten med åpne dører

For åpen rett må Bjarte Baasland (35) forklare hvordan det er mulig å tape 40 millioner kroner ved å spille på internett.

Rettssaken mot 35-åringen starter i Oslo tingrett onsdag. Den skal avsluttes samme dag. Av de 40 millionene som Bjarte Baasland skal ha spilt bort, er det bare kommet inn én anmeldelse, og han er bare siktet for bedrageri av 26,6 millioner kroner. Det var penger moren hans, Bodhild Baasland (64), skal ha lånt fra Selvaag-arvingen Cecilie Nustad.

Den resterende summen blir det trolig ikke noe rettslig etterspill av. Politiadvokat Knut Horn bekrefter overfor NTB at det ikke er kommet inn flere anmeldelser før tilståelsessaken skal avgjøres i retten.

To avslag

Når retten settes i sal 317 i Oslo tinghus onsdag, har to rettsinstanser bestemt at dørene under den én dag lange rettsforhandlingen skal stå åpne. Baasland og hans forsvarer, advokat Hege Birkeland Ersdal, ba først Oslo tingrett om å lukke dørene under rettsbehandlingen. Tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten mener imidlertid det er tungtveiende grunner for at allmennheten skal ha adgang til rettslokalet, og innvilget ikke ønsket.

Avgjørelsen ble anket til lagmannsretten, som kom til samme resultat i forrige uke.

– Det gjelder her en sak om økonomiske forbrytelser av meget stort omfang og som uavhengig av siktedes familieforhold har betydelig offentlig interesse, skriver lagmannsretten i sin avgjørelse.

– Må vise hensyn

Det er private opplysninger om egen helse og om familien Bjarte Baasland ikke ønsker skal bli lagt fram i en åpen rett. Dommerne i lagmannsretten peker på at det likevel er mulig å lukke dørene for deler av den planlagte rettssaken, eller å ilegge journalistene som måtte være til stede, referatforbud.

– Videre må det tas i betraktning at massemediene under sin dekning av saken vil være underlagt klare juridiske og yrkesetiske retningslinjer med hensyn til omtale av private og sensitive personopplysninger uten relevans for straffesaken, skriver dommerne.

Så vidt NTB har fått opplyst, vil ikke Bjarte Baaslands mor vitne under rettssaken.

Moren etterforskes

Ifølge en kartlegging Vårt Land har foretatt, lånte Bodhild Baasland over 40 millioner kroner av fem banker og 23 privatpersoner fra desember 2006 til sommeren 2008. Pengene hun lånte, ble videreformidlet til Bjarte Baasland i Tsjekkia, der moren trodde sønnen drev forretninger.

I alt skal Bjarte Baaslands mor være anmeldt av seks kreditorer. Saken hennes er fortsatt under etterforskning, men politiet venter at en tiltale mot henne tas ut til høsten. Ett av de forholdene politiet skal vurdere, er om saken for Bodhild Baasland dreier seg om grovt bedrageri eller det mer alvorlige forholdet forsettlig bedrageri.

Faren, Ernst Baasland, fratrådte som biskop i Stavanger forrige søndag. Han er slått personlig konkurs som en følge av låneopptakene for sønnen.

Saksøker spillselskaper

Bjarte Baaslands forsvarer Hege B. Ersdal er i tillegg til den forestående tilståelsessaken opptatt med å forberede søksmål mot de to spillselskapene Bet365 og Centrebet.

Tapene 35-åringen led som følge av spilling, skjedde i hovedsak på disse to nettstedene. Advokaten tar sikte på å stevne spillselskapene for retten i Norge, selv om de registrert utenfor landet, og til tross for at Bjarte Baasland befant seg utenfor Norge da han tapte pengene. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse