JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Langvarig etterforskning

Kripos tror etterforskningen av overvåkingssaken kan ta lang tid. Analysen av det beslaglagte materialet vil trolig ta flere uker.

– Vi har med mannskap fra taktisk avdeling, organisert kriminalitet og datakrim. Vi har muligheten til å koble på nye folk underveis, og vil fortløpende vurdere hvor mange teknikere og hvor mange taktikere det er behov for, sier politiadvokat Håvard Kampen i Kripos til Dagbladet.no.

Samtidig ber flere stortingspolitikere om at forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) må redegjøre for saken i Stortinget.

Varslet i 2008

Forsvarsdepartementet skal ha blitt varslet om angivelige uregelmessigheter i Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) tidlig i 2008. De siste dagene har flere stilt spørsmål om forsvarsministeren har vært for sen med å reagere, noe Strøm-Erichsen avviste før helgen.

Politikere fra Høyre og Kristelig Folkeparti har etterlyst en redegjørelse fra Strøm-Erichsen. Også Øystein Djupedal, fra regjeringspartiet SV, sier i søndagens VG at det ville være fornuftig av forsvarsministeren å orientere Stortinget.

– Selvfølgelig vil jeg gjøre det, hvis Stortinget ber om det. Jeg skal forklare saken slik Stortinget ønsker, sa Strøm-Erichsen til NTB fredag.

Skal Strøm-Erichsen redegjøre om saken, må det skje i løpet av uken. Stortinget tar sommerferie fredag.

Avviser å ha lest e-post

Forsvarets sikkerhetstjeneste tilbakeviser nå at de har åpnet Slottets e-post eller sendt beklagelsesbrev om dette, slik VG skrev lørdag, ifølge Aftenposten.

Kilder som avisen har snakket med sier at det ikke er sendt noe brev fra FOST, eller på vegne av FOST, til Slottet.

Forsvaret mener at overvåkingssaken er utløst av at FOST oppdaget massiv fildeling i en eller annen nettadresse i et departement. FOST har ingen oversikt over enkeltdresser, men følger datatrafikken som går til serveren som adressen tilhører.

Når FOST oppdager et tilfelle av massiv fildeling, rapporteres det til Forsvarets logistikkorganisasjons (FLO) IKT-enhet. Beskjed går videre derfra til den aktuelle avdelingen hvor nettadressen hører hjemme.

– Storm i et vannglass

Forsvarets militære ledelse uttrykker derfor at overvåkingssaken er for storm i et vannglass å regne, og går langt i renvaske FOST.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen slo lørdag fast overfor P4 at tilliten til FOST er svekket.

I Forsvaret diskuteres det også om volumet denne saken har fått, med kritikk av FOST for å ha vært for ivrige, og for tilsynelatende å ha ønsket å opptre som en ordinær hemmelig tjeneste, kan bunne i en profesjonsstrid. Øvrige hemmelige tjenester kan ha følt at FOST var i ferd med å bevege seg inn på deres enemerker.

Ny ransaking

Søndag ble det kjent at Kripos har gjennomført nok en ransaking av norsk militærleir.

Ifølge Dagbladet ransaket Kripos Forsvarets IT-hovedkvarter på Kolsås i sju timer fredag.

Leder av etterforskningen, politiadvokat Håvard Kampen i Kripos, vil ikke ut med om det ble gjort beslag på Kolsås eller hvilke spor det var politifolkene ville sikre. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse