JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever fortsatt bedriftsdemokrati

Det europeiske konsernutvalget i mediegiganten Mecom forhandler nå med ledelsen om en ny avtale, slik at de tillitsvalgte fortsatt har mulighet til informasjon og innflytelse når hovedkontoret flytter til Nederland.

Mecom har kjøpt 86,5 prosent av det nederlandske medieselskapet Wegener, og nedlegger det norske eierselskapet Mecom Europe fra årsskiftet. De 4.600 ansatte i Wegener var relativt positive til oppkjøpet. I forbindelse med oppkjøpet har David Montgomery lovet dem at mange av konsernets viktigste funksjoner skal ligge i Nederland.

Løfte med datostempel

Da Mecom for drøyt ett år siden kjøpte Orkla Media, var det et viktig salgsargument at selskapet ville legge sitt hovedkontor i Oslo. Dette var et løfte med kort holdbarhet. Nå lover Montgomery det samme til nederlenderne.

Det er nå klart at ledelsesfunksjoner og personalutvikling flyttes til Nederland fra årsskiftet. Økonomistyringen skal skje fra England.

– Ingen av våre grupper blir rammet, sier konserntillitsvalgt i Mecom Europe, typograf Marianne Østlie. De tillitsvalgte er imidlertid bekymret over at muligheten til fortsatt bedriftsdemokrati på internasjonalt nivå forsvinner.

Samarbeid en suksessfaktor

Ved oppkjøpet av Orkla Media lovte Montgomery å opprettholde samarbeidsordningene. De ble faktisk videreført til Mecom Europe.

Montgomery har ved flere anledninger uttrykt ønske om et godt forhold til de tillitsvalgte. Spørsmålet er om han fortsatt er villig til å se på samarbeid med ansatte og fagforeninger som en suksessfaktor, eller om han vil leve opp til sitt rykte fra tida i den engelske avisbransjen, tenker de sentrale tillitsvalgte.

Større enn Schibsted

– Det er fint med positive holdninger fra ledelsen, men det må også vises i praksis, tilføyer Marianne.

– Etter oppkjøpet av Wegener blir Mecom et av Europas største aviskonsern, faktisk større enn Schibsted. Samtidig fortsetter konsernet å se på nye muligheter for vekst. Dette forplikter til å følge høy standard i forholdet til ansatte og tillitsvalgte, mener Marianne.

Skal sikre jevnlige møter

Hun sier målet er å få en ny avtale som sikrer jevnlig møter med ledelsen. Den skal også sikre at de ansattes representanter fra Norge, Danmark, Tyskland, Nederland, Polen og Ukraina får møtes utover det minimale som ligger i EUs regler.

– De tillitsvalgte i Wegener er ikke vant til samarbeid på tvers av landegrensene, og har kun rådgivende status i forhold til ledelsen. Men vi har god kontakt, og jobber nå sammen for å videreføre det gode samarbeidet fra Orkla-tida og for å sikre en avtale som gir reelle muligheter for bedriftsdemokrati, forsikrer Marianne Østlie.

Annonse
Annonse