JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil svare Stortinget i brev

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil gi Stortinget en redegjørelse om den såkalte overvåkingssaken i form av et brev til Høyre.

Strøm-Erichsen bekreftet allerede søndag kveld, ved ankomsten fra Brussel at hun gjerne gir en redegjørelse hvis Stortinget ønsker det.

Overvåkingssaken sprakk i forrige uke da TV 2 avdekket at Forsvarsdepartementet har anmeldt sin egen sikkerhetstjeneste (FOST) til Kripos for mulig ulovlig snoking i hva ansatte i forvaltningen søker på av nettsteder.

Brev

Høyre lar det være opp til Strøm-Erichsen selv å velge svarform, enten brev eller personlig frammøte i komité eller plenum. Nå har ministeren besluttet å svare Høyre i et brev.

– Det er sendt et brev fra Erna Solberg og Høyre til departementet og statsråden. Statsråden kommer til å svare Solberg og Høyre med et brev som vil gå i kopi til alle de parlamentariske lederne på Stortinget, sier seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet. Brevet vil bli sendt tidligst tirsdag morgen.

Per-Kristian Foss, Høyres medlem av Kontroll- og konstitusjonskomiteen, har ikke grunnlag for å mene at saken dreier seg om systematisk og målrettet overvåking av personer og etater, eller om det har vært forholdsvis «uskyldige» overtredelser av regelverket fra en eller flere ansatte ved Forsvarets sikkerhetstjeneste.

Statsministerens kontor (SMK) ble først nevnt som mål for snokingen, men Forsvarsdepartementet sier at linjetrafikken er kryptert og at det derfor er teknisk umulig for FOST å overvåke SMK.

Advarsler

Ifølge flere medier skal en ansatt i Justisdepartementet ha fått beskjed fra FOST om at vedkommende brukte nettet på en måte som svekket datasikkerheten. Men ved å gi denne advarselen avslørte FOST samtidig at tjenesten selv gikk ut over sin myndighet. Også en ansatt på Slottet skal ha blitt overvåket.

– Stortingets kontrollorgan med de hemmelige tjenestene har hatt kritiske merknader til virksomheten i FOST. Vi ønsker å få innsikt i hva forsvarsministeren har gjort siden hun fikk denne advarselen i fjor vinter, sier Foss til NTB.

Høyre vil dessuten vite om alle departementer er inne på Forsvarets krypterte nett og dermed mulige mål for ulovlig snoking fra sikkerhetstjenestens side.

– I beste fall er det snakk om ukultur og enkeltepisoder i FOST, sier Foss. Han viser til at nye regler for metodene Forsvarets sikkerhetstjeneste kan bruke i sin virksomhet, er ute til høring.

– Disse reglene er ment å skulle avverge den type mulig ulovlig overvåking vi her ser, sier Foss. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse