JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får nok av fred å drøfte

Afghanistan, Pakistan, Somalia og Midtøsten er blant temaene som tas opp når internasjonale fredsmeglere nå samles i Norge. Jonas Gahr Støre er vert.

Den norske utenriksministeren skal lede konferansen Oslo Forum 2009 sammen med den erfarne tidligere FN-tjenestemannen og megleren Martin Griffiths, som nå er sjef for Senteret for humanitær dialog (CHD) i Genève. Konferansen holdes på Losby Gods utenfor Oslo.

– Mange mener diplomati og megling ikke fungerer like effektivt som før, men trengs mer enn noensinne. Vi ønsker å se på hva som kan gjøres for å styrke slike arbeidsformers betydning, spesielt i globale krisetider, heter det på Utenriksdepartementets nettsider.

Problemer

– Er vi inne i en mindre ideologisk tid der statene oftere handler ut fra realpolitiske makthensyn? Er det blitt mer fristende å bruke makt? Er FN fortsatt den viktigste aktøren i fredsskapende arbeid? Eller trengs regionale organisasjoner stadig mer, lyder noen av problemstillingene som settes opp for Oslo Forum 2009.

Blant deltakerne på konferansen er Norges spesialutsending til Sri Lanka og senere Midtøsten, Jon Hanssen-Bauer. Nigerias tidligere president Olusegun Obasanjo, den tidligere amerikanske viseutenriksministeren Thomas Pickering og den pensjonerte britiske generalen Sir Rupert Smith, som har erfaring fra Nord-Irland, Serbia og Kosovo.

Blant konfliktene som tas opp til drøfting, er krigen mellom regjeringsstyrker og islamistisk milits i Pakistan og Afghanistan. Her spørres det om det fortsatt fins noen sjanse for å skape dialog med talibanmilitsen og med andre krefter i stammeområdene, og om verdenssamfunnet bør tilby megling så vel som økonomisk hjelp.

Statsbygging

Deltakerne på konferansen skal også drøfte megling og statsbygging i nasjoner der statsapparatet har brutt sammen. Her brukes Somalia som et klart eksempel på en stat som står uten noen fungerende regjering samtidig som krigen raser.

Nedrustning er også blant temaene på Oslo Forum 2009, med utgangspunkt blant annet i Nord-Koreas kjernefysiske program og atomprøvesprengningen som landet nylig gjennomførte. Konferansen skal drøfte om de såkalte sekslandsforhandlingene om det nordkoreanske atomprogrammet kan komme tilbake på sporet.

På dagsordenen står også spørsmålet om «hva man kan lære av å (ikke) hanskes med Hamas og Hizbollah».

Oslo Forum 2009, som innledes tirsdag og avsluttes torsdag, er åpen bare for inviterte deltakere. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse