JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svak kommuneøkonomi

Kommunenes økonomi i 2008 viser det dårligste resultatet som Statistisk sentralbyrå noen gang har målt. Netto driftsresultat anslås til 0 prosent av driftsinntektene i fjor.

Ikke siden resultatbegrepet ble tatt i bruk for kommunene i 1991, har det vært så svakt som i 2008. Det er også første gang det er et negativt netto driftsresultat på landsbasis, melder NTB.

Uheldige pengeplasseringer har ført til tap for mange kommuner på grunn av at renteutgiftene økte kraftig. Netto renteutgifter økte i fjor med om lag 3 milliarder kroner. Renteutgiftene har økt med rundt 4,8 milliarder kroner siden 2006.

Utgiftene øker mest

Foreløpige nasjonale tall anslår brutto driftsresultat til 1 milliard kroner for kommunene samlet sett, noe som tilsvarer en nedgang på 72 prosent fra 2007. Samlet sett anslås brutto driftsresultat til 0,4 prosent av driftsinntektene for 2008, mot 1,5 prosent i 2007.

– Nedgangen i brutto driftsresultat skyldes at økningen i driftsutgiftene er klart høyere enn økningen i driftsinntektene, skriver SSB, som offentliggjorde tallene mandag.

Netto driftsresultat anslås til noe under 0 prosent av driftsinntektene mot 2,3 prosent i 2007.

Et netto driftsresultat på rundt 3 prosent av brutto driftsinntekter over en lengre tidsperiode er ansett som et tegn på en sunn kommuneøkonomi.

Pleie og omsorg

De største utgiftspostene for kommunene er administrasjon, barnehage, grunnskole og pleie- og omsorgstjenester.

Pleie- og omsorgstjenestene kostet i fjor 70,4 milliarder kroner, grunnskolen 56,5 milliarder kroner og barnehagen 29,6 milliarder kroner.

Flere barn har fått barnehageplass. I alderen 1-5 år var antallet barn med barnehageplass 87,1 prosent mot 84,3 prosent i 2007.

Ser det positive

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) velger å rette søkelyset mot det hun mener er positivt i undersøkelsen.

Den viser en økning på 9.700 flere årsverk i kommunesektoren i fjor. Det er blitt 3.000 nye årsverk innen pleie og omsorg, slik at det er blitt 14.000 nye årsverk i perioden 2005-2008.

–Dette betyr at regjeringens mål om 10.000 nye årsverk i løpet av denne stortingsperioden er oppfylt med god margin, sier statsråden i en pressemelding.

Annonse
Annonse