JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen løfter til Zimbabwe

Jonas Gahr Støre avviser at Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai vil få konkrete lovnader om pengestøtte under sitt besøk i Norge.

– Men vi kommer til å ha samtaler med ham for å formidle hva som skal til for oppstart, og at dette vil bli fulgt nøye. Vi spiller på lag med Tsvangirai ved å gjøre slik støtte avhengig av framskritt, sier utenriksminister Støre til NTB.

Støre ønsket tirsdag kveld Morgan Tsvangirai velkommen på Grand Hotel i Oslo. De to møttes for å spise middag på hotellet i 20-tiden.

Tirsdag og onsdag møter Tsvangirai, som er i Norge for å be om pengestøtte til Zimbabwe, norske politikere. Landet trenger flere titalls milliarder kroner for å holde hjulene i gang etter flere år med vanstyre under president Robert Mugabe.

Selv om Zimbabwe har et desperat behov for pengestøtte, er vestlige givere forsiktige med å åpne lommebøkene. Frykten er at pengene skal havne i lommen til den utskjelte presidenten Robert Mugabe og hans støttespillere.

Norge støtter Tsvangirai og hans allierte, men Støre sier samtidig:

– Han sitter dessverre ikke alene i posisjon, og han har med seg folk som ikke er tilhengere av en reformprosess. Da er det viktig at de får et klart inntrykk av at det som skal til for å få tilgang på den type støtte, ikke bare fra Norge, men fra en bredere internasjonal sammenheng, er reformfremgang.

Utenriksministeren understreker at både han selv og utviklingsminister Erik Solheim (SV) har samtaler med andre land i Europa for «å få til et mer samlet press i den retning».

Onsdag skal Tsvangirai møte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV). (ANB-NTB)

Annonse
Annonse